[text]
Täna on

Pyhapäeval, 28. sygiskuud peeti Tyri kihelkonnas Vahastus kasupäeva kylalaata. Laat oli kavandatud Vahastu maalinna, kuid vihma kartuses koliti ymber kyla rahvamaja õue.

Kohal oli mõnikymmend laadalist Vahastust ja naaberkyladest. Osteti, myydi ja vahetati koduseid aiasaadusi, isetehtud luudasid, mett ja õietolmu, kanu ja kukkesid ning muud. Keskpäevaks oli välja kuulutatud päevakohane söömaaeg, väikese raha eest sai syya omatehtud laadasuppi. Raha koguti esinejate tarbeks. Maitsti oma kodu juuste ja veine, põnevamad said auraha.

Kell yks astusid rahvamaja laval yles kaks eesti neidu ja yks vene noormees ehk ansambel Kirtana Rasa, kelle muusikat laada korraldaja Eha Metsallik iseloomustas kui loitsu. Kõlasid mõtlikud, sisendusjõulised ja rõõmsad laulud ilmast ja maast, inimestest seal sees, armastusest ja vaikusest. Autoriteks Mathura, Eha Metsallik ja ansambli liikmed ise. Vihmapilved läksid Vahastust mööda ja laadailm ning inimeste meel pysisid päikselistena.

Muistsel iseseisvusajal elasid maalinnades maavanemad. Maalinnades kees elu – seal saadi kokku, tegeldi kauplemise ja vahetamisega. Seal elati ning samas leidsid varju kaubavoorid. Vahastu maalinn jääb suure vana Varbola, Keava, Palukyla, Vahastu, Paide kaubatee äärde.

Kohal käis Lyganuse Kaja