[text]
Täna on

Kui algselt pysis põhilise oletusena, et Salme muinaslaev võidi matta koos hukkunud meestega, siis tänaseks selgunud tõsiasjad lykkavad selle oletuse ymber, kirjutas Meie Maas Oliver Rand.

“Väljakaevamised selgitasid, et laev on jooksnud rannaliiva ja see seab suure kahtluse alla hypoteesi, et tegu võis olla matusega,” osutas Salmel muinaslaeva kaevamistöid juhtinud Tartu ylikooli arheoloogiadoktorant Marge Konsa. “Nyyd on selgunud, et laeva ei ole maapinda kaevatud, nagu algselt arvati.”

Väljakaevamiste viimasel päeval, esmaspäeval, kaevati ristlõige läbi laeva vööriosa. “Avanenud kihtide pilt näitas, et rannasetted ulatuvad vahetult vastu parrast. Seega on nyyd kindel, et laev ei ole maapinda kaevatud, vaid see on rannamadalikule sõitnud. Endiselt on lahtised hypoteesid surnute laeva sattumise kohta,” rääkis Marge Konsa. Tema sõnul ei saa aga ka matmisversiooni veel täiesti maha kanda, sest võimalik, et mehed maeti rannas olevasse paati.

“Luude analyys on praegu pooleli, see peaks kuue mehe surmaloosse selgust tooma,” viitas Marge Konsa. Esmaspäeval tehakse leitud laevapuidu uuring.

Salmelt leiti sygiskuus esmalt kuue inimese luud, seejärel yle kymne meetri pikkuse laeva jäänused. Lisaks leiti kohapealt muistseid relvi ja tarbeesemeid ning laeva vööriosas lammaste ning veiste luid.


Meie Maa