[text]
Täna on

27.10. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Laanepyy on meie metsade kõige väiksem kanaline. Oma elupaigaks valib ta tiheda alusmetsaga kuusikud, sest nii on hea vaenlasele märkamatuks jääda. Laanepyy on väga paaritruu lind. Pereelu on tagasihoidlik ja uhkeid pulmamänge, nagu teder ja metsis, laanepyy ei korralda.
Langekare ja Pihlakare jäävad Hiiumaa laidude kaitsealale. Langekaret iseloomustab meie rahvuskivi - paekivi ja pesitsusaegne linnurohkus. Erinevalt Langekarest on Pihlakarel mullakiht juba märksa paksem ja see annab võimaluse puudel kasvada. Laidudel on teejuhiks loodusemees Tiit Leito.
Kuidas kasutab puud Soomaa-mees Edu Kuill?
Autorid Kristo Kiiker ja Sven Paulus, saatejuht Vladislav Koržets.

28.10. kl 00.25 ETVs: Kas on elu pärast kapitalismi?
Milliseks muutuvad tulevikus linnad ja kuidas korraldavad oma elu sealsed inimesed? Telesarja teises osas vastab neile kysimustele Von Krahli Akadeemia kylaline, Suurbritannia mõtleja ja visionäär Rob Hopkins. Akadeemia rahvusvaheline ryhm annab kuuldule-nähtule oma tõlgenduse. Mõtteavaldusteks on avatud www.vonkrahl.ee/foorum.

28.10. kl 13.55 ETVs: Tõsielufilm Jaglavak, putukate valitseja (Jaglavak, prince des insectes, Prantsuse 2006).
Põhja-Kamerunis elaval mofude hõimul on ainulaadne side nende läheduses elavate putukatega. Jagades yhist eluruumi ja peavarju, on inimesed õppinud eristama kahjulikke putukaid kasulikest, kellega elatakse tasakaalus yhiselu. Kui termiidid vallutavad yhe hyti, jääb inimestel loota vaid putukate valitseja hiigelsipelga Jaglavaki abile. Kiskjat lihasööjat sipelgat kardavad kõik, kuid vähesed inimesed oskavad temaga kõnelda ja temalt abi paluda. Kyla nõid on yks väheseid, kes teab "sipelgasõnu" ja oskab vyrsti kõnetada. Kas putukate valitseja võtab teda kuulda ja tuleb kylarahvale appi?
Film vestab põneva loo suurest sõjast sipelgate ja termiitide vahel, näidates lahingutegevust suures plaanis ning lausa termiidipesa sees.

28.10. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

28.10. kl 18.15 ETVs: Osoon (venekeelse tõlkekirjaga, kordus).
Punakurk-kauri, meie arvukat läbirändajat võib kohata ka rannikuvetes talvitumas. Ta on suurepärane ujuja ja sukelduja, maismaal aga ysna saamatu. Ega talle lennatagi eriti ei meeldi, vaenlase eest ta pigem sukeldub.
Uurime Narva vanajõgede ehk struugade vee-elustikku, põhiliselt karpe ja tigusid. Struugad on karpidele head elupaigad ja nende liigirikkus ning arvukus näitab veekogu seisundit.
Karbid on tublid veepuhastajad ja nendel on veekogu veeringes ylimalt suur tähtsus.
Heino Kiige puhul on tegemist mehega, kes oskab võrdselt hästi nii kirjaniku kui ka dendroloogi ametit. Mees ise ytleb, et ta on viis kuud aednik ja seitse kuud kirjanik. Välja ehisaianduse katsetalus, kus on yle 500 erineva puu- ja põõsaliigi ning mis kõik vajavad aedniku teadmisi ja hoolitsevat kätt, on Heino Kiik toimetanud juba 20 aastat.
Autorid Kristo Kiiker, Kristjan Kaljund ja Kadri Hinrikus. Lood seob kokku saatejuht Vladislav Koržets.

30.10. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

30.10. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.
Kordus kl 20.30.

30.10. kl 19.05 ETVs: Tõsielusari Lõvimees, 5/10 (Lion Man, Uus Meremaa 2004).
Esmapilgul jätab Siioni Looduspark täiesti tavalise mulje - rohumaad, kõrged tarad ja suured loomad. Kuid Siioni asukad pistaksid tavalised farmiloomad hea meelega hommikueineks nahka. Nimelt elavad Craig Bushi eraloomaaias lõvid ja tiigrid, viis neist valged, kelletaolisi vabas looduses enam polegi.
Karen pani oma lemmiku, lõvitydruk Savannah yhte tarandikku Narnia ja Aslaniga ning kohe algas võitlus liidrikoha pärast. Kas õed-lõvitydrukud saavad ka kord rollid jagatud ja teineteise seltsist rõõmu tunda?
Craig sai endale uue abilise: loomaparki tuli tööle Lynett. Esimese katsumusega, milleks oli Aslani jalutama viimine, sai ta hästi hakkama.

30.10. kl 19.30 ETVs: Siiditeel.
Kashmiris ootab meid ees ujuv palee, mille antiiksed vaibad paitavad teeliste väsinud jalgu. Siin saame ka oma esimesed vajalikud õpetussõnad vaipadest, mis olid Siiditee yheks kaubaliigiks. Siinsetel turgudel on myygil ka rubiinid ja safiirid. Ootamatult aga ristuvad meie teed salakaubavedajatega… Siiditeel käivad Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

31.10. kl 14.55 ETVs: Siiditeel, kordus.

31.10. kl 15.20 ETVs: Tõsielusari Lõvimees, 5/10, kordus.

31.10. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.05.

31.10. kl 19.05 ETVs: Mytoklipp: Hingeraud - mõõk (ETV 1997).
Mõõk on olnud läbi aegade nii mitmetähenduslik, et tänapäevalgi ei saa temasse ykskõikselt suhtuda. Mis sõnum võiks näiteks peituda yhes tema nimedest - hingeraud?
Režissöör Aile Ellmann, toimetaja Piret Suurväli.

01.11. kl 09.15 ETVs: Tõsielusari Tere tulemast minu maale: Mohamed-Yassine`iga Marokos (Bienvenue dans mon pays, Prantsuse 2004).
Keda ei huvitaks, kuidas elavad teiste maade lapsed? Kas nad käivad koolis? Milliseid mänge nad mängivad? Mida nad söövad? Laste filmisari vastab kõigile neile kysimustele, tehes väikeste giidide abil ringi ymber kogu maailma.

01.11. kl 12.00 TV3: Tasakaal.
Viis hooaega ETV eetris olnud “Tasakaal” kuulub sellel hooajal TV 3 laupäevasesse kavasse. Saate tegijate sõnul jätkatakse tuttavaks saanud teleajakirja mõõdus. Senistele saateosadele lisandub “Poolt ja vastu”, milles väideldakse yhiskonnas erimeelsusi tekitavatel keskkonnateemadel, samuti "Puu sõbraks", kus loodusemees Hendrik Relve pajatab muhedaid lugusid Eesti silmapaistvatest puudest ja põõsastest.

01.11. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum.

01.11. kl 14.45 ETVs: Kas on elu pärast kapitalismi?
Mis juhtub, kui tänu ilmastiku muutustele kerkib õhu soojus meie ymber kas või ainult mõne kraadi võrra? Von Krahli Akadeemia kylalisena jagab selgitusi Briti ajakirjanik ja keskkonnaaktivist Mark Lynas.
Von Krahli Teatrisse kogunenud rahvusvaheline ryhm mõtleb kaasa ja ytleb sõna sekka.

01.11. ~ 18.40 TV3 uudiste järel Roheline Reporter.

01.11. kl 19.00 ETVs: Tõsielusari Metsik Kariibia, 3/4: Põrgulikud orkaanid (Wild Carribean, Inglise 2007).
Kariibi mere piirkond on otsekui maapealne paradiis. Kahjuks räsib aga igal aastal neid kauneid saari keskmiselt kuus orkaani ja siis muutub paradiis põrguks. Miks tabavad orkaanid Kariibi merd ja kuidas suudavad loomad halva ilma yle elada?

01.11. kl 19.50 ETVs: Yks tegu: Heinategu.
Minevikku on jäänud need suved, kus vanaema-vanaisa ees, lapselapsed rehadega riburada järel heinamaale läksid, trotsides parme ja palavust. Hiljem panid nad heina rõuku kuivama ja vedasid sealt kyyni. Rakkus pihud, lakas kahisev lõhnav ase ja võrratu rahulolu, et suve suurim ettevõtmine - heinategu - on tehtud, jäävad vaid mälestustesse. Teksti autor on Grethe Rõõm.

02.11. kl 08.40 ETVs: Tõsielusari Tere tulemast minu maale: Jacobiga Saksamaal (Bienvenue dans mon pays, Prantsuse 2004).

02.11. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

02.11. kl 13.20 ETVs: Hingetee (ETV 1999).
Mis on hingeks siis, kui temast enam ei räägita. Kelle hing valutab ja kes temale mõtleb, otsib hingele teed. Hing käib enda oma. Läbi usundite, vanasõnade, muusika ja linnakära. Lase koju tulnud hing sisse - on hingede aeg. Re?issöör Elo Selirand, toimetaja Kadi Katariina Priske.

02.11. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Polaaröö Põhja- Soomes.
Kordus kl 23.05.

02.11. kl 16.05 Vikerraadios: Aja jälg kivis. Chan Chan linn iidses Peruus
Seda linna on peetud muistse Ameerika suurimaks linnaks.

02.11. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum.