[text]
Täna on

Vaevalt paarkymmend meetrit Salme muinaslaeva kohast eemal tulid laupäeval maapõuest välja uhked mõõgad, millesuguseid arheoloog Mati Mandeli kinnitusel Eestist enne leitud ei ole.

Loetud päevad pärast seda, kui suure ajaloolise väärtusega Salme muinaslaeva juures olid tööd lõpetatud, komistasid tee-ehitajad juba uue leiu otsa, kui kaabli jaoks kaevatud kraavist tulid välja mõõgad, odaots, laeva needid ja inimluud. Need leiud toidavad teooriat, et Salmel on tegu siiski laevamatustega.

Eelmisest leiukohast vaid paarkymmend meetrit eemal asetsevat kohta vaatama ja leidudega tutvuma tulnud arheoloog Mati Mandel kinnitas pärast leitu ylevaatamist, et tegemist on väga unikaalsete esemetega, mida siinmail varem leitud ei ole.

“Niisuguseid võimsaid yheteralisi mõõku ei ole Eestist veel leitud,” ytles Mandel, lisades, et varem leitud mõõgad on kitsad ja meenutavad pigem suurt nuga.

Salme muinaslaeva juures kaevetöid juhatanud ning eile Saaremaale tulnud Tartu ylikooli arheoloogiadoktorant Marge Konsa kinnitas koos Mandeliga, et seekordne leid kuulub eelmisega samasse aega. “Pakun 7.–8. sajand,” ytles Mandel, lisades, et see oli juba enne viikingite ajastut.
Mandeli sõnul näitavad seni leitud asjad seda, et ymbruskonnas peidab maapõu veel mõndagi huvitavat. “Ma kahtlustan, et siin on veel leide,” märkis Mati Mandel, lisades, et tema arvab, et tegu on siiski laevamatustega, mida on võimalusena ka välja pakutud.

 Leide uurinud ja imestust avaldanud Mandel selgitas, et kui tegemist on laevamatustega, siis peab Salme aleviku piiri peal neid laevu rohkem olema.

Eile õhtuks loodeti kraav kinni ajada ning ulatuslikumate teaduslike kaevamistega alustada kevadel, kuna vastu talve ei ole mõtet kaevama hakata. Marge Konsa oli kindel, et Salme väärib ja vajab põhjalikult uurimist. Ta ytles, et lähinädalatel Salmel toimunut võib julgelt nimetada Eesti arheoloogia viimaste aegade yheks tippsyndmuseks.

Arheoloogid paluvad unikaalse leiu kaitsmiseks ka kohalike abi. Nimelt teeb neile muret, et Salmele võivad muistiseid otsima tulla ka metallidetektoritega huvilised, kes Konsa sõnul pahatihti lihtsalt vanaaegset asja oma kaminaservale kaunistuseks otsivad.

“Kui näete kedagi metalliotsijaga, siis teavitage kohe politseid või muinsuskaitse inspektorit,” palus Konsa. Pärast laupäevast leidu organiseeris Salme vald kohapeale valvuri, kes kuni kraavi kinniajamiseni vallavanem Kalmer Poopuu sõnul “silma peal hoiab”.


Oma Saar