[text]
Täna on

Taimõri poolsaare põlised väikerahvad kogunesid kooljakuu esimesel päeval meeleavaldusele, kus nad nõudsid Taimõri Dolgaani-Neenetsi rajoonile eriseisundi andmist, vahendas Fenno-Ugria.

Evengid, eenetsid, dolgaanid, nganassaanid ja neenetsid – kokku 110 inimest – tulid seisma 20kraadise kylma kätte, et avaldada meelt võimude tegevusetuse vastu eriseisundi seadustamisel pärast Taimõri ja Evengi autonoomsete ringkondade liitmist Krasnojarski kraiga enam kui kolm aastat tagasi.

Kui rahvusringkonnad pärast 2005. aasta 17. aprilli referendumi suurema haldusyksusega liideti, lubati nendele rajoonidele põlisrahvaste kaitseks eriseisundit, mida aga seni pole kuidagi seadustega kinnitatud.

Paljud põlisrahvaste esindajad hääletasid referendumil yhinemise poolt, lootes suuremalt regioonilt paremaid majanduslikke võimalusi, kuid asjad on läinud vastupidiselt ootustele halvemuse poole.

Mitmed ringkonnas asunud ametiasutused on oma uksed sulgenud ja teiste volitusi on piiratud. Näiteks on jahindusinspektsioon, töökomisjon ja sõjaväekomisjon kolinud yle Norilskisse, kuhu lihtsa tõendi järele minek võib inimestele maksma minna 30 000 rubla. Samas on põlisrahvastest jahi- ja kalameeste ning põdrakasvatajate kuusissetulek tavaliselt vaid kaks kuni neli tuhat rubla.

Samuti on piirkonna 19 asulat on kaotanud asustatud punktide staatuse, mis tähendab, et need võidakse lähitulevikus yldse kinni panna. Suurenenud on ka meistrite äravool nö suurele maale.

Meeleavaldusele kogunenutele tuli appi šamaan, kes lõpetas yrituse lauluga esivanematest ning telgis sooritatud pyha taiaga.


Fenno-Ugria