[text]
Täna on

t_setokogo.gifNagu arvata oli, kujunesid Setumaa eri servadest Värskasse kogunenud sadakonna saadikuga IX Setu kongressi põhiteemaks sydakuus lõppevad mitmekordsed soodusviisad. Teema arutlusel ei hoitud kokku tundeid ega säästetud sõnu siseminister Jüri Pihli kirudes, kirjutas Võrumaa Teatajas Arved Breidaks.

„Siseministril on meditsiiniline probleem. Ma julgen seda öelda,” sõnas kongressi kõnepuldist Misso vallavanem ning viimased seitse aastat Kagu-Eesti viisakoordinaatorina töötanud Lembit Sikk.

Kuuldavasti pole valitsus just siseministeeriumi vastuseisu tõttu alustanud Venemaaga läbirääkimisi, et mõlema riigi piirialade elanikud saaksid käia yle piiri viisata, piirist 50 kilomeetri ulatuses kehtivate erilubade alusel. Samas on sellise piiriyletuslubade kasutuse pakkunud välja ka Euroopa Liit.

Viidates sellise korra rakendamisega kaasnevatele ­julgeolekuohtudele, pole valitsus astunud piiriyletuse lihtsustamiseks yhtegi sammu. Viimased kaheksa aastat kehtinud soodusviisade kord lõppeb seoses Eesti yhinemisega Schengeni viisaruumiga.

„Euroopa Liit on andnud meile lahenduse,” lausus Setumaa valdade liidu juhatuse liige Aare Hõrn. Tema sõnul on setude esindusorganite (kongressi vanematekogu ja valdade liit) lähemate aastate töö saavutada Eesti ja Venemaa vahel lihtsustatud piiriyletuskorra sisseseadmine.

Siku sõnul ei vasta tõele väited, et soodusviisasid kasutavad eeskätt need, kes veavad Venemaalt Eestisseodavat kytust, tubakat ja alkoholi. Tema hinnangul on selliseid inimesi kõigist soodusviisa saajatest paar protsenti ehk 30-50 inimest.

Jüri Vaidla sõnul tuleb siseministri hirme mõista, sest niisugust lubade korda ei ole naabruskonnas veel rakendatud. Nii Soome kui ka Läti kavatsevad selle siiski kasutusele võtta. „Me ei saa aga maad selga võtta ja Venemaa kõrvalt ära põgeneda,” lausus ta. „Laske inimestel liikuda, siis tekivad ka suhted.”

Aastaste soodusviisade andmise lõpetamine mõjutab ka piiriyletust Narvas, peamiselt raskendab aga kagueestlaste elukorraldust. Siku sõnul on kirde-eestlastel lihtsam, sest neil on Narvas Vene saatkonna konsulaaresindus. Meil tuleb viisa saamiseks aga vähemalt kaks korda Tartusse sõita.

Hõrn lisas, et Kirde-Eestis on palju Vene kodanikke ning määratlemata kodakondsusega inimesi, kes Venemaal käimiseks viisat ei vajagi. Võru ja Põlva maakonnas on selliseid inimesi 1. novembri seisuga 988.

Siku sõnul tuleks uue piiriyletuskorra toetuseks allkirju koguda, et nõnda valitsus tegudele sundida.

Kongress võttis vastu ka valitsusele mõeldud piiriyletuse lihtsustamise nõudmise. Selles märgitakse muu hulgas, et piiriyletuse aastane maht ei tohi väheneda ja piiriyletusload peaksid kehtima kuni kolm aastat.

Pilt: Setu kongressi vanematekogu uus koosseis (vasakult): Vello Jüriöö, Jüri Vaidla, Aare Hõrn, Sulo Nurmeots (peavanem), Inge Hirmo, Johannes Kert, Silver Hüdsi, Raul Kudre, Triin Toomesaar, Vello Saar, Õie Sarv, Arvi Matvei, Vello Lõvi.
Foto: Ilmar Vananurm.


Võrumaa Teataja