[text]
Täna on

t_lennuk.gifSihtasutus Eesti Kunsti Toetusfond tähistab oma viiendat tegevusaastat, tuues  taastatud kujul avalikkuse ette Eesti taidevaramu yhe tippteose, Nikolai Triigi muinasjutulise maali "Lennuk".

Toetusfond on kogunud ligi 800 000 krooni Eesti kunsti kuldvaramusse kuuluvate taieste restaureerimiseks ja aidanud taastada yle 50 tippteose. Äsja valmis fondil ka heategevusliku suunitlusega esinduslik Nikolai Triigi tööde reprodega kunstikalender 2009, kirjutas ERR.

Nikolai  Triigi muinasjutuline kolmikmaal "Lennuk" (1910) on õigupoolest kavand suuremale maalile. See temperaga maalitud töö oli aastaid Eesti Kunstimuuseumi pysinäitusel.

Yle aasta väldanud konserveerimistööde jooksul kasutati mitmeid ainulaadseid töövõtteid. Enne konserveerimise algust uuriti maali põhjalikult, valgustades seda läbi infrapuna- ja ultraviolettkiirtega. Sellele järgnes keeruline ja ajamahukas taastamistöö.

Maali taastamine sai võimalikuks tänu Hansapanga ja selle teenuste kasutajate suurele toetusele, kelle abiga kogus fond 2006. aastal "Lennuki" ja teiste teoste restaureerimiseks yle 200 000 krooni. "Lennuki" taastamine läks maksma 74 000 krooni.

Pilt: osa Nikolai Triigi maalist "Lennuk"


Eesti Rahvusringhääling