[text]
Täna on

t_ERM.gifERMis avati näitus „AUASI. 80 aastat hõimurahvaste osakonna avamisest Raadi“. Näitus heidab pilgu Eesti Rahva Muuseumi soome-ugri kogude kujunemisloole, tutvustades Raadil 1928. aastal avatud väljapanekut ja välitöid soomeugrilaste juurde. Näitusega kaasneb kolmekeelne (eesti, inglise, vene) kataloog „AUASI. Eesti etnoloogide jälgedes …“, kus esmakordselt on toodud ka nimekiri soome-ugri välitöödest.

27. jõulukuud möödub 80 aastat Eesti Rahva Muuseumi esimese soome-ugri väljapaneku avamisest Raadil. Juba 1920. aastatel nägi ERMi esimene direktor ja Tartu ylikooli etnograafia dotsent Ilmari Manninen ette, et Eesti rahvateaduse yks ylesannetest on ka soome-ugri elmade uurimine ning selles vallas „on Eesti kutsutud täitma aukohustust, mis kuulub temale kui kultuurrahvale“.

Tänapäevaks on ERMist kujunenud yks suuremaid soome-ugri elmade uurimise keskusi nii Eestis kui maailmas. Ainuyksi muusemi arhiiv koondab rohkem kui 180 soome-ugri välitöö ainest – esemeid, fotosid, etnograafilisi jooniseid, käsikirju, filmi- ja videolinte. Aastakymnete jooksul on korraldatud mitmeid  konverentse ja näitusi, kogutud ainese põhjal kirjutatud artikleid ja pikemaid uurimusi ning osaletud tublisti hõimurahvaste koostöö arendamisel.

Järgmisel aastal 100. synnipäeva tähistav Eesti Rahva Muuseum on teel ammusele unistusele saada oma maja, kuhu mahuks ka järjest kasvava mahuga hõimurahvaste kogud.

Näituse ja kataloogi koostajad: ERMi teadurid Svetlana Karm, Marleen Nõmmela ja Tartu ylikooli etnoloogia magistrant Piret Koosa. Näituse kujundus: Jane Liiv. Kataloogi kujundus: Ande ja Tõnu Kaalep.

Näitus on avatud 21.11.2008 – 30.08.2009.