[text]
Täna on

24.11. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Metsa rikkuseks ei ole mitte ainult seal kasvavad puud. Viimastel aastatel on hakatud metsast üles otsima vanu kiviaedu, hoonete varemeid ja lubjapõletus- ning tõrvaajamisahje. Need pärandelma muistised on kunagisest inimtegevusest metsa jäänud mälestused, mille korda tegemise ja hooldamise eest maksab riik toetust. Alternatiivenergeetika teema jätkub USA-s - suurriigile kohaselt ei piirdu USA üksnes oma koduõuel energiasäästmise ja aseainete otsimisega, vaid uued tehnoloogiad tahetakse kättesaadavaks teha kogu maailmale. Autorid Kristo Kiiker ja Kristjan Kaljund. Saatejuht Vladislav Koržets

24.11. kl 23.50 ETVs: Kas on elu pärast kapitalismi?
Terava ühiskonnakriitikuna tuntud Noam Chomsky jagab oma maailmavaateid Von Krahli Akadeemias. Teatri kireva taustaga näiteryhm mõtestab kuuldut omalt poolt nii sõna kui teoga.

25.11. kl 13.50 ETVs: Tõsielusari Aeg, 4/4: Kosmiline aeg (Time, Inglise 2006).
Me arvame, et teame ajast kõike. Teame, et aeg on igavene ja liigub muutumatult ühes suunas ega seisa kunagi paigal. Aeg on kindel, me toetume sellele oma plaane tehes. Ent kui palju sellest, mida me ajast teame, vastab tegelikult tõele? Michio Kaku võtab käsile küsimuste küsimuse: kas ajal on algus ja kas sel on ka lõpp?

25.11. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

25.11. kl 18.15 ETVs: Osoon (venekeelse tõlkekirjaga, kordus).
Loom, kelle nime ei julgenud vanarahvas suhugi võtta, on meie metsade arvukaim kiskja hunt. Zooloog Harri Valdmannilt küsime: kas hunt ikka on nii hirmuäratav?
Isikuloo tegelane on muusika- ja raadiomees Jaan Elgula, kes peab end täie õigusega maameheks. Kalavetel olles on võimalus loodust jälgida igal aastaajal ja igasuguse ilmaga, kala on sinna juurde ainult kingitus.
Kerkivate naftahindade taustal tuleb üha rohkem mõelda taastuvjõu kasutusele. Päikesejõudu peetakse üheks kallimaks. Kuidas päikesepaneelidega toota võimalikult odavat elektrit? Millised kogemused on selles valdkonnas USA-l?
Autorid Kristo Kiiker, Kadri Hinrikus ja Kristjan Kaljund. Saatejuht Vladislav Koržets.

26.11. kl 22.55 ETVs: Tõsielufilm Uus päev luuakse idakaares (Eesti 2008).
Piirid ei erista mitte ainult riike ja rahvaid, vaid seisavad ka erinevate elmade ja uskude vahel. Tihti on just usulis-elmalised mõjud palju laiemad maadest. Harvad on aga juhud, kus piirivalvuri osa täidab terve rahvas. Kuidas elavad setud ühiseuroopa idapiiril? Piiril, mis tinglikult jagab kaheks ortodoksse ida ja katolik-luterliku lääne ning samas lõikab traataia ja kontrollpunktidega pooleks rahva põlise maa, kus aastasadu elatud. Olles sunnitud vastu võtma apostliku õigeusu, jäid nad oma keele ja elmaga võõrasteks ehk tšuudideks (tšužie) venelastele. Samal ajal arenes eesti rahva elm ja keel luterluse mõjuvõimu all teises suunas ja nii jäid setud võõraks ka emamaale ja eestlastele. Nimetuse - setud - said nad alles 19. sajandi keskpaiku. Neil pole oma kirjakeelt ja rahva ajalugu kannab edasi suuline mälu. Kas ka niisugusel mälul on oma piir? Piir, millest jutustab film, ei ole ainult geopoliitiline jõujoon. Vaatleme seda kui kahe erineva maailmakäsitluse vahelist "kontrolljoont", mis samaaegselt ühendab ja lahutab sealseid rahvaid. Tänu tihedale suhtlemisele setude ja venelaste vahel, on tekkinud ainulaadne mälu, mis on tänapäeva kaasa võtnud rea kombeid ja uskumusi eestlaste muinasaegadest. Filmis tahame näidata selle mälu muutumist tänapäevas, kus segunedes vene õigeusuga on tekkinud uus omalaadne alamelm - piirikultuur. Nii elab rahvas kahe võimu ja vaimu vahel tänase Euroopa Liidu idakaares, luues uut päeva nii setudele kui ka Euroopale.
Režissöör Peeter Brambat, helilooja Tõnu Kõrvits.

27.11. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.
Kordus kl 20.30.

27.11. kl 13.35 ETVs: Tõsielufilm Uus päev luuakse idakaares.

27.11. kl 19.05 ETVs: Tõsielusari Lõvimees, 9/10 (Lion Man, Uus Meremaa 2004).
Taas üks päev Siioni looduspargis. Craig jõudis hilja öösel Lõuna-Aafrika reisilt tagasi. Tiigrid ja lõvid haistavad juba ta lõhna, aga Craig puhkab alles väsimust välja. Töid on ootamas mitmeid: valge lõvikutsikas Gandor jõuab peagi Aafrikast kohale ja Craig peab talle kiiresti peavarju ette valmistama; laual on paberiuputus; arvuti postkast kirjadest umbes; värava taha on oodata külastajate tulva ja tagatipuks vaevab tiiger Abut kõhuvalu. Kolm noort lõvi - Aslan, Narnia ja Savannah aga otsustavad Craigi kannatuse tõsiselt proovile panna.

27.11. kl 19.30 ETVs: Siiditeel.
Teel Damaskusest Alepposse teeme kõrvalepõike Rooma-aegsesse Apameasse. Seal osaliselt säilinud ligi kahe aastatuhande vanune kivitee ja sammastik jätab majesteetliku mulje. Korraks põikame sisse ka talvituma jäänud beduiinide juurde. Teejuhtideks siiditeel on Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

28.11. kl 15.15 ETVs: Siiditeel.

28.11. kl 14.45 ETVs: Tõsielusari Lõvimees, 9/10.

28.11. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.05.

29.11. kl 09.15 ETVs: Tõsielusari Tere tulemast minu maale: Sashaga Ameerika Ühendriikides (Bienvenue dans mon pays, Prantsuse 2004).
Keda ei huvitaks, kuidas elavad teiste maade lapsed? Kas nad käivad koolis? Milliseid mänge mängivad? Mida nad söövad? Laste dokumentaalsari vastab kõigile neile küsimustele, tehes väikeste giidide abil ringi ümber kogu maailma.

29.11. kl 12.00 TV3: Tasakaal.

29.11. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Doromb.com.
Ungari parmupillimängija Szilagyi Aron eksperimentaalne ja põrisev album aastast 2005. Tutvustab Leanne Barbo.

29.11 kl 19.00 ETVs: Tõsielusari Andidest Amazonaseni, 3/6: Suured tasandikud (Wild South America. Andes to Amazon, Inglise 2000).
Lõuna-Ameerika suured rohtlad võivad võistelda Aafrika savannidega, kuid loomastik on siin palju omapärasem - suur-sipelgaõgijad ja vöölased, lakkhundid ja aarad, kapibaarad, anakondad ning jaaguarid. Neil tuleb üle elada laastavad tulekahjud, kõrvetav kuumus ja paduvihmad. Äärmuslikud ilmastikutingimused on vorminud ühe kaunima maastiku kogu maakeral.

29.11. ~ kl 19.10 TV3: Roheline patrull.

30.11. kl 08.40 ETVs: Tõsielusari Tere tulemast minu maale: Arabelle`iga Kanadas (Bienvenue dans mon pays, Prantsuse 2004).

30.11. lö 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

30.11. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat: Jasmundi rahvuspark Põhja-Saksamaal.
Kordus kl 23.05.

30.11. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Alberts Mednis.
Värske plaat viimaselt läti libliklõõtsa mängijalt, külapillimehelt Alberts Medniselt. Tuvustab Leanne Barbo.