[text]
Täna on

Ehtetaidur ja kunstiteadlane, rahvalike ehete uurija Kärt Summatavet näitab oma setu pärimusehtele toetuvat uut loomingut Tallinnas ehtekunstnike A-Galeriis, näitus kannab nime "Etnopop".

Taidur, kes on syvenenud  ja mõistab vanade ehtemeistrite mõttemaailma, teeb yheaegselt yrgseid ja ylimoodsaid ehteid, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Siin pole tegelikult yhtegi ilusat ehet," rääkis Kärt Summatavet. "Yhtegi ehet pole ilu pärast. Siin mängib materjal ja idee, mis on pärit kusagilt väga arhailistest aegadest ja on seotud meistri mõttemaailma avaldusega."

Kärt Summatavet on hõbesepp selle sõna täielikus ilus. Ta tahab, et hõbedat mõistetaks, et teda kasutataks uhkelt ja rohkelt, et hõbeda ilus olemus esile tuleks.  "Etnopopi" ehted toetuvad ehtsale ja autori poolt tunnetatud setu kultuurile.

"Ma tsiteerin  vanu meistreid - teatud detaile nagu keerukett ja krõll.Nagu teaduses on hea tsiteerida meistrit," ytles kunstnik.
 
Väikesel näitusel A-Galeriis on kõik ehted väga setulikud, kuid ykski osa pole näpatud ega täpselt järgi tehtud - kõik on taiduri mõtte ja käe vili.


Eesti Rahvusringhääling