[text]
Täna on

Esimest korda pärast jaanuaritormi hakkas keema Tuhala nõiakaev.

t_Tuhala1.gifVeeolud on sellised, et juba mitu päeva valvas Tuhala looduskeskuse juht Ants Talioja nõiakaevu seisusid. Täna hommikul juhtus see, mida oli oodata - nõiakaev keeb, kirjutasid Maalehes Vio Aitsam ja Bianca Mikovitš.

t_Tuhala2.gif"Kas see on siis nyyd viimast korda?" oli Ants Talioja siiski ysna nukker. Tuhala nõiakaevu naabrusse jääva Nabala paekivimaardla varusid sihib mitu kaevandajafirmat, kes jõudsalt oma positsioone tugevdavad, kuigi kohalikud inimesed koos oma vallavalitsuse ja -volikoguga on kindlalt kaevandamise vastu.

Kõik neli valda, kelle elanike eluolu hapral karstialal asuva Nabala maardla kaevandused mõjutaks, on otsinud võimalusi oma elukeskkonda kaitsta.

Kose vallavolikogu otsustas oma vete kaitseks ja ka Tuhala nõiakaevu kaitseks moodustada kohaliku tähtsusega maastikukaitseala. Lähim kaevandamishuviline Paekivitoodete Tehas vaidlustas selle otsuse kohtus ja sai ka võidu. Riigikohus otsustas, et ei võta Kose vallavolikogu apellatsioonikaebust menetlussegi.

Kose valla inimesed on märganud kaevandamishuviliste taas aktiivsemaks muutunud tegevust.

t_Tuhala3.gifInimestele pakub Tuhala kaev suurt huvi - teisipäeval oli loodusnähtust uudistamas mitukymmend inimest, kellest osa oli sattunud kaevu juurde juhuslikult, kuid yks Oru lasteaiaryhm oli tulnud kuulsat kaevu vaatama kohe, kui uudis levis.

Yhe lastega kaasas oleva kasvataja sõnul ei olnud paljud lapsed viimase keemise ajal veel syndinudki ning kuna järgmise korrani võib taas mitu aastat kuluda, otsustati kiiresti võimalust kasutada.

Pildid: Bianca Mikovitš


Maaleht