[text]
Täna on

t_Liis_Pallas.gifEks te olete juba luken ja teate kõik, et mineva laupa kuulutati Tartus toimun Hiie väe tunnustussyndmusel esimest korda ajaloo sihes välja Hiie sõber, kelleks sai muhulane Martin Kivisoo.

Tartus tunnustat inimesed oo tõeste väga tublid nagu isegid netikommentaaris ää märgiti. Seda rohkem oo hea meel, et tegemist põle kuskilt mõjalt kultuurist sisseostet aunimetustega vaid see oo päris oma eesti asi, kirjutas Oma Saares Liis Pallas.

-

Mineva korra aegas sai uiest muhu murdevõistluses kirjutat. Et sedakorda tahetse muhu murdes entsyklopeediad kirja panna. Et iga tähestiku tähe alla muhukeelsed sõnad ja kis jõvab, pange tähendused koa taha. Ma mõtlesi, et siikohtas soavad just vanamad inimesed oma veart sõnavara kõik kirja panna.

Kis ise ep kirjuta, selle kallale soab nooremid sõnu yles tähendama soata. Param veel muidugid kut nee noored ise vanamate inimeste juure tee yles levaksid. Kindlaste tuleb nyyd välja koa sõuksi sõnu, mis paljast mõne yksiku inimese sõnavaras, kellel omal aal rohkem ettekujutamise võimet olli. Näiteks kis teab, mis asjad oo kitasniuhka ja abukötsikas? Vat mõtelge…

-

Jõuluvanad köisid soarde peal ää, latturnid pandi Liival suure kuuse otsas põlema ja päkapikka olle mõnel pool liikumas nähtud. Võib ju ytelda, et advendiaeg põle päris eesti põliskultuuri osa, aga sedand sissetoodud ja heaste reklaamitud värki ep soa änam päris ää kaota. Kis oleks nii tubli ja kirjutaks näiteks kasvõi Muhulase lehteskid läbi voasta päris algsetest tavadest? Ehk oleks see näiteks tulevavoastase murdevõistluse teemagid?

Advendist ja kirgutavadest kirjutatse kogu aeg. Mitte et ses midagid santi oleks, aga oma vanarahva tavanditest reagitse palju tagasihoidlikumalt.
Mineva voasta andis TEA kirjastus välja roamatu “Eesti jõulumuinasjutte”. Seda võiks oma lastele ette lukeda. Näiteks Heiki Vilepi “Kadunud jõulud” oo kasulik lugemine vanamalegid. Võtab silma märjaks ja toob kasvõi korra sydame oma kohja peale.

-

Kena talve soovimine oo jälle nagu libeda jää peal köimine – kunagid ep tea, kas ja millal kyliti köid.

Nautige siis seda, mis olemas oo ja olge munuksed!


Oma Saar