[text]
Täna on

Saaremaa muuseumi roosas saalis esitleti eile stiilipuhast, teaberikast ja lihtsalt väga ilusat raamatut "Saare maakonna rahvarõivas", mille piltidel on paljud tuntud ja rahvarõivast au sees hoidvad saarlased, kirjutas Meie Maas Ene Kallas.

"Hoiad käes raamatut, mis täidab paljude saarlaste kauaaegse unistuse," kirjutas eessõnas Saare maakonna rahvakultuurispetsialist Krista Lember. Tõepoolest, siit raamatust võib leida Saare maakonna 12 kirikukihelkonna rahvarõivaid. Veel enam, kaunilt kujundatud teoses saab ylevaate rahvariiete ajaloolisest arengust, kandmistavadest, saarte riiete erijoontest ning rahvarõivaist tänases päevas.

Rõivaid aitab raamatus modellidena tutvustada terve rida tuntud Saare maakonna inimesi, näiteks Toomas Kasemaa, Aive Mõistlik, Kalmer Poopuu, Helje Raaper.

Teose projektijuhi Krista Lemberi jaoks on trykisoe raamat nagu oma laps, nii uhke ja õnnelikuna näis rahvakultuurijuht esitlusel, et tahes-tahtmatult kandus tema emotsioon yle vast kõikidele kohalviibinutele. Koos toimetaja Maret Soorskiga polnud nad mallanud oodata seni, kuni koos raamatutega kuskile varjulisemasse kohta jõuavad ja avanud trykise veel enne, kui temaga n-ö koju jõuti.

"Tänu Kristale on see raamat nyyd tõepoolest olemas," sõnas Valve Heiberg Saare maavalitsusest, meenutades seda aega, mil sai räägitud pikalt, et oleks väga vahva, kui oma maakonna rahvarõivaist oleks olemas ka raamat. "Lisaks sellele, et raamat on ilus, on ta ka väärikalt faktipõhine," tõdes Heiberg.

Raamatule on põhjaliku eessõna koostanud Saaremaa muuseumi teadur Maret Soorsk. "Saare maakonna rahvarõivas" ei ole teadustöö, pigem on tegu laiemale huviliste ringile mõeldud populaarteadusliku raamatuga, märkis Soorsk.

Trykis sobib ilmselt ka Saare maakonna tutvustamiseks laiemalt oma esinduslikkuse ning ylevaatliku moega. On ju veel ainult Põlvamaal taoline, oma maakonna rahvarõivaid tutvustav raamat ilmunud.

Raamatus on kasutatud Tõnu Lingi fotosid kaasajal saare rahvarõivast kandvatest inimestest, F. S. Sterni litograafiaid, mis on tehtud ajavahemikus 1856–71. Raamatus esitlevad yksikesemed pärinevad Eesti Rahva Muuseumi ja Saaremaa muuseumi kogudest.

Modellid Pärje Raev ja Vilmar Laak (Pöide ja Jaani), Kaire Aulik, Emilia Rozenkron ja Laine Kanemägi (Karja), Aive Mõistlik (Valjala), Anari Truu ja Kalev Õisnurm (Pyha), Helje Raaper (Mustjala), Kihelkonna (Ulvi Põld), Virge Varilepp ja Margarite Mesila (Kärla), Kaie Kesküla (Kaarma), Kalmer Poopuu ja Piia Mägi (Ansekyla), Toomas Kasemaa ja Maria Koppel (Jämaja), Tiiu Tuust, Ärni Palu ja Meeli Oidekivi (Muhu), Susanne Strömfelt ja Eva Lorentz (Ruhnu) juhatavad sisse just selles järjekorras rahvarõivaste tutvustuse kihelkondade kaupa.

Raamatu koostaja on Maret Soorsk, toimetaja Olavi Pesti, konsultant Ellen Värv, fotograafi assistent oli Kaie Kesküla, kujunduse ja kyljenduse eest kandis hoolt Ain Vares. Raamatu andis välja Saaremaa rahvakultuuriselts koostöös Saaremaa muuseumiga.


Meie Maa