[text]
Täna on

t_TartuPlaka21xi05.gifTartus Toomemäel on selle aasta lõpuni võimalus vaadata pildinäitust "Maavalla looduslikud pyhapaigad".

Näitus on avatud Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskuses Tartus Toomemäel Lossi 38 (vana anatoomikum) E - R kell 10 - 16.

Aasta alguses läheb näitus edasi Virumaale Lyganuse keskkooli ja sealt  Tallinna ylikooli.

Huvilised saavad näituse ka endale tellida. Oma soovist tuleks kirjutada Elo Liivale: elo.liiv [at] maavald.ee


Näitusele saab välja panna kuni 50 fotot, mis koos allkirjadega tutvustavad hiisi ja teisi ajaloolisi looduslikke pyhapaiku, nendega seotud pärimust, tavasid ja pyhapaikade hoidmisega seotud muresid. Näitus on väike teejuht oma sygavamate juurte juurde.

Hiied, pyhad kivid, allikad, ristipuud ja teised ajaloolised looduslikud pyhapaigad on korraga maarahva vaimse ja asise põliselma (kultuuri)
hoidjad. Nendega on kõige vahetumalt seotud meie rahvuslik eneseteadvus, meie juured. Kuigi ilma looduslike pyhapaikadeta poleks me põlisrahvas, ei tea eestlased hiitest ja nendega seotud tavadest kuigi palju. Et esivanemate iidset pärandit paremini hoida, on vaja seda taas tundma õppida.

Fotod on teinud Auli Kytt, Ahto Kaasik ja Ahto Raudoja. Allkirjad koostas Ahto Kaasik. Näituse seadis kokku Elo Liiv Maavalla kojast.

Fotonäitus on varem väljas olnud Tallinna Linnahallis, Tallinnas Rock Cafes, Rocca al Mare koolis, Kuressaare Kultuurikeskuses ja Tallinna Heleni koolis ning on praegu Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskuses.


Maavalla koda