[text]
Täna on

29.12. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Poolveelise eluviisiga koprad on suured närilised ja nende jässakas keha võib kaaluda kuni 30 kilogrammi. Oma kodu rajavad nad järve või jõe kaldale, kuhu ehitavad uru või kuhilpesa. Väga iseloomulik on kopra lai suurte sarvsoomustega kaetud saba. Kopraid kutsutakse veel piibriteks.
Maastik on eeldus asustuse tekkimiseks. Yks Eesti väljapaistvamaid arheolooge Aivar Kriiska uuris väga põhjalikult inimasustuse algust Hiiumaal Kõpu poolsaarel. Ka saate salvestamisel leidsime kiviaja tööriistade tykke, mis annavad tunnistust inimtegevusest nendel aladel.
Põlula kalakasvatus, ainuke koht, kus kasvatatakse lõhe ja meriforelli sugukarja, on tegutsenud juba kymmekond aastat. Kui loodusliku asurkonnaga peaks midagi juhtuma, siis on paljundusmaterjal kasvatuses olemas.
Saate tegijad: Kristo Kiiker, Sven Paulus ja Randel Kreitsberg. Lood seob tervikuks Vladislav Koržets.

30.12. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

30.12. kl 18.15 ETVs: Osoon (venekeelse tõlkekirjaga, kordus).
Eestimaa nukrasse sygis-talve toob sära värvikas jäälind, kes oma kireva sulestikuga mõjub halli taeva taustal lausa ilmutusena.
Osoon käis uurimas, kust tuuakse jõulukuused poodi ja turule? Viimastel aastatel on rajatud jõulupuu istandusi - kasvuhoones kasvatatakse seemnest paariaastane taim, mis istutatakse põllule jõulupuuks sirguma. Nii hoiame ka Eestimaa metsi.
Inglismaal Northumberlandi rahvuspargis segunevad iidsed elmaväärtused ja tänapäeva maakasutus. Kuidas väärtuslikku säilitada ja taasluua?
Saate tegid Kristo Kiiker ja Kristjan Kaljund. Lood seob tervikuks Vladislav Koržets.

31.12 kl 17.20 ETVs: Osoonimyrgitus.
Osooni aastalõpusaade on rohelisem kui kuusepuu, targem kui lapi nõid ja tõsisem kui tõde. Saate tööryhm suundub kryptozooloogilistele välitöödele, leidmaks meie metsadest olendit teadusliku nimega Homocapri pan estonicus, keda tavakeeles tuntakse näärisokuna. Välitöödelt kogutud andmed rikastavad oluliselt Eesti põlistõugude geenifondi. Osoon paljastab avaliku elu tegelase, kes hylgab tsivilisatsiooni ja linnakultuuri, kaevab metsa yhetoalise kuivkäimlaga koopa ja saavutab täieliku hingelise rahulolu. Ainsaks sõbraks on sama yksildane Eesti pärandkultuuriobjektide hulka kuuluv Schilleri monument. Osoon presenteerib maailma ainsat ökoloogilist relva, mille valmistamiseks on kasutatud kampaania "Teeme ära" käigus leitud äravisatud taaskasutatavaid materjale. Ja mis kõige tähtsam - laskemoonaks on ainult mahepõllunduse produktid. Siit ka saate mõttetera: väike saabki suureks yksnes siis, kui meil on julgust mõelda suurelt ja mahedalt. Hoiatame kõiki Osoonimyrgituse eest!
Autor Vladislav Koržets. Saatejuhid Kristjan Kaljund, Sven Paulus ja Randel Kreitsberg.

01.01. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

02.01. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.05.

02.01. kl 21.30 ETVs: Teatriõhtu: Nafta!
Teater NO99 etendus kõneleb sellest, mis juhtub just nyyd ja siin maailmas. Naftavarud hakkavad ammenduma, maailma tarbimisvajadus aga suureneb. Ometi näib, et keegi ei hooli. Võib-olla polegi see nafta syy. Võib-olla ei hoolita millestki. Isegi sellest, mis kytusega peaks Noa laev sõitma. Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi tekst ja lavastus. Osades Mirtel Pohla, Tambet Tuisk, Gert Raudsep, Jaak Prints ja Kristjan Sarv. Režissöörid Toivo Kõster ja Maarja Pärsim.

03.01. kl 08.55 ETVs: Tõsielusari Tere tulemast minu maale: Carolineiga Kenyas (Bienvenue dans mon pays, Prantsuse 2004).
Keda ei huvitaks, kuidas elavad teiste maade lapsed? Kas nad käivad koolis? Milliseid mänge mängivad? Mida nad söövad? Laste dokumentaalsari vastab kõigile neile kysimustele, tehes väikeste giidide abil ringi ymber kogu maailma.

03.01. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum.

04.01. kl 08.40 ETVs: Tõsielusari Tere tulemast minu maale: Tomasiga Portugalis (Bienvenue dans mon pays, Prantsuse 2004).

04.01. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

04.01. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Iirimaa rannakaljud ja karstiplatood.
Kordus kl 23.05.

04.01. kl 17.45 ETVs: Osoonimyrgitus.

04.01. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum.