[text]
Täna on

Värvikas ja sisutihe seinakalender "Soomaa.com" tekitab kaanele pilgu viskajas kysimuse, miks sellel on kaldkriipsuga aastaarv 2009/10 222, millele seletuse leiab eelviimaselt lehelt, kirjutas Pärnu Postimehes Silvia Paluoja.

Nimelt murdis Balti jääpaisjärv 10 222 aasta eest endale tee ookeani ja Lääne-Eesti vabanes vee alt.

Madalaveelised järved soostusid ajapikku, sood kasvasid rabadeks ja ilmestavad nyyd Soomaa maastikku.

Meeleolu loovad A4-mõõtu trykises looduspiltide juures kuude rahvapärased nimetused alates jaanuarist kui syda- ehk näärikuust.

Kalendaariumi kõrval on teaberohke lisana märgitud kuus toimuvate syndmuste ylevaade ning reisilugu nendelt, kes Soomaaga sõprust peavad.

Soomaa matkakorraldaja ja Karuskose talu peremees Aivar Ruukel rääkis, et kalendri väljaandmise mõte tiksus aastaid, nyyd oli võimalus see teoks teha.

"Tahtsime lähemaid partnereid, koos- ja kaastööpartnereid ja pysikliente meeles pidada ja iseend neile meelde tuletada," möönis Ruukel, tema ongi kalendri "Soomaa.com" kokkupanija ning väljaandja.

Soomaa rahvusparki, sõprade seltsi ja matkakorraldusfirmat tutvustavat kalendrit on trykitud 500 eksemplari ja osta seda ei saa.

Soomaa nimi pärineb professor Teodor Lippmaalt, kelle 1935. aastal ilmunud kogumikus "Eesti geobotaaniline põhijoon" on Vahe-Eesti jagatud kaheks osaks: lõunapoolne ehk Soomaa ja põhjapoolne ehk Kõrvemaa.

Navesti ja Halliste jõe alamjooksu vahele jäävale Soomaale on iseloomulik viies aastaaeg ehk yleujutused, mille sarnaseid mujal Põhja-Euroopas ei esine.


Pärnu Postimees