[text]
Täna on

Huvi kiviaedade taastamise vastu on nii suur, et PRIA-lt taotleti selleks raha kymme korda rohkem kui põllumajandusministeerium on eraldanud, kirjutas ERRs Margus Muld.

Taotlusi tuli enam kui 100 miljonile kroonile, raha on selleks aga vaid 10 miljonit, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Sel nädalal lõppenud taotlusvooru 657 taotlusest tulid enam kui pooled ehk 354 Saaremaalt. Saarlastel oleks soov kiviaedu taastada 44 miljoni krooni eest.

"Taotlejaid oli nii põllumehi, eraisikuid kes tahavad oma ajaloolist aeda taastada, ja loomapidajaid kes teevad taraks," rääkis PRIA Saaremaa byroo vanemspetsialist Piret Välja.

Kui kõik saarlaste unistused täituks, lisanduks 89 kilomeetrit korras kiviaedu. Paraku tuleb avaldused pingeritta seada ja nimekirja tagumine osa jääb ootama järgmist taotlusvooru.

"Siiski suure tõenäosusega selle vooru raha 10 miljonit jääb 10 miljoniks," kinnitas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. "Ja juunis, kui me oleme kavandanud uue kiviaedade rajamise meetme, siis pyyame kavandada veidi suuremad rahalised vahendid."

Lääne-Saaremaal said Lymanda ja Kihelkonna vald juba kaheksa aasta eest pilootprojektina kiviaedade taastamisega alustada. Nyyd ilmestab Karala kyla kymnete kilomeetrite kaupa taastatud kiviaedu.

Yks tublimaid kiviaedade rajajaid on Karala kylas olnud Kaja Juulik. Naine on yles lappinud siin piirkonnas neli kilomeetrit kiviaedu. Ka nyyd tahab ta taas ligi pool kilomeetrit kiviaeda juurde laduda.

"Kuna need kiviaiad on siin enne olnud ja need on ära lagunenud, siis need on vaja uuesti yles teha, et kyla ilme muutuks," ytles Kaja Juulik. "Ja kuna on ka toetused peal, siis on inimestel selle vastu suurem huvi."

Kiviaedade taastamise ja rajamise määrad on 410 kroonist 655 kroonini meetri kohta. Kokku on kuueks aastaks euroliidu rahalisi vahendeid selleks ette nähtud 60 miljonit krooni.

Video


ERR