[text]
Täna on

Ansekylast pärit Mari Lepik tahab koostada sõrvekeelse aabitsa ja kutsub selleks kohalikku rahvast yles endale murdekeelseid jutte saatma. "Keik akkas sellest pihta, kui ma ykspäe ytlesi oma teisele poolele, et akame nyyd puid lappima, mille peele Oliver naerma akkas: pesu lapitakse, kui auk sees on, kirjutas Meie Maas Ene Kallas.

Möistad? Yks asi viis teiseni ja me aksime koos yles kirjutama köiki sörvekeelseid sönu, mida ringi öljumas kuulsime," kirjutas Mari Lepik Salme valla teabelehes. "See sörvekeelse aabitsa asi ongid yks söuke ännast aaratud asi."

Mari Lepiku eesmärk on korjata praegu elavatelt sõrve keele rääkijatelt kokku jutte, millest annaks aabitsa kokku panna.

Uue aasta teisel päeval andis Salme rahvamajas kontserdi ansambel Sinimaniseele, mille yks eesmärk oli koguda toetust sõrvekeelse aabitsa väljaandmiseks. Mari Lepik kuulub ligi kymme aastat tagasi Tartus loodud ansamblisse Sinimaniseele. "Enne, kut ma arugid sai, oli Sinimaniseele kontserdi ajaks yles pandud korjanduskasti 22 minuudi jooksul pandud 303 krooni stardikapitaliks," märkis Lepik ja lisas, et nyyd ei jäägi midagi muud yle, kui tuleb hakata aabitsat kirjutama.

Lepik kutsub yles kõiki sõrve keelt soravalt kõnelevaid kenasid inimesi kirja panema väikse ja õpetliku sõrvekeelse jutu ja temale saatma. "Väga pitk äi tohiks see jutt ka olla, lapsed ep möista ju eriti äste lugeda!"

Kui jutud Lepikul käes, loeb ta need läbi ja valib kõige kenamad välja. "Mötlen, et see aabits vöiks olla söuke, et isegid vanadel inimestel oleks selle lugemisest kasu," märkis Lepik. "Mo meelest vöiks sääl kirjas olla need asjad, mida vanasti tehti ja mida praegust ka väga tarist tääda on."

"Aabitsajutud ja igasugu asjakohased kysimused saatke julgesti aadressil: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. vöi postiga: Mari Lepik, Ansekyla, Salme vald, Saaremaa 93211," andis Mari Lepik teada, kuidas lood võiksid temani jõuda ja lisas, et kui ka ise ei jõua juttu yles kirjutada või ei saa seda saata, siis leiab ikka nõu. "Mool on paar inimest juba tääda ka, kelle jutule ma kindlasti lähe."


Meie Maa