[text]
Täna on

t_rehi_1.gifMahlakuuni on valgamaalastel võimalus kysida asjatundjatee käest nõu vanade palkhoonete seisundi hindamiseks ja hoone korda tegemiseks. Eelmisel aastal Põlvamaal läbi viidud sarnase ettevõtmise käigus tehti ylevaatus 80 talu 200 hoonele.
 
Koos Valgamaaga osalevad sel aastal MTÜ Vanaajamaja veetavas ettevõtmises Tartu-, Võru- ja Põlvamaa. Eestvedajate sõnul on eesmärk aidata kaasa põlise taluarhvaehituse heaperemehelikule arendamisele ja algupärase välimuse säilitamisele.

Põlvamaal tehti eelmisel aastal ettevõtmise lõpetuseks korda ka yks ülevaatuse saanud hoone. Selleks osutus Laheda vallas asuv Võidu talu ait, mille uksepiidale kraabitud aastaarv näitab 1869. aastat. Vana ait, mis oli omal ajal olnud  ka pere eluase, saab uhkustada haruldase pärlinkatusega, aga ka vanaaegse pakklukuga ukse kyljes.

Töömehed panid Võidu talu aidale uue laastkatuse, proteesisid ajahambast puretud palke ja tegid uue põranda. MTY Vanaajamaja yhe eestvedaja Andres Uusi sõnul sel aastal siiski ehitustöid plaanis teha ei ole.

Erinevalt eelmisest aastast on tänavu ylevaatus tasuline: 250 krooni talu kohta. Korraldajate sõnul aitab see natuke huvilisi sõeluda, sest kellel on oma maja seisukorra vastu tõsine huvi, selle jaoks pole summa suur.

Ettvõtmise käigus käib Vanaajamaja meeskond välitöödel, hindab hoone seisukorda ja koostab kirjaliku hinnangu soovitustega hoone taastamistööde järjekorra, hädavajalikkuse ja materjalide osas.

«Kipub olema nii, et meie poole pöörduvad rohkem linnainimesed, kes maale majad soetanud, põlisaelanikke on vähem, aga pöörduda võivad kõik,» julgustas Andres Uus.

Erilise tähelepanu all on rehielamud, mille kohta täidetud ylevaatuslehti kasutatakse Eesti Vabaõhumuuseumis maa-arhitektuuri andmebaasi koostamisel.

Samuti ootab Vanaajamaja teavet kogenud ehitusmeistrite kohta, kes tegelevad käsitsi palkmajade ehituse või taastamisega, maakivi-, vundamendi-, savi- või muude põliste ehitustöödega ning sooviksid liituda Vanaajamaja käsitöömeistrite andmekoguga.

«Levinuimad mured on vanade palkmajade puhul alt ära vajunud alusmyyr ja pehkinud alumine palgirida ning katkine katus,» rääkis Uus.

Pilt: rehhi Setomaal Meeksi kylas, Maavalla koda


Valgamaalane