[text]
Täna on

t_TlnNaitus.gifNeljapäeval, 05. radokuud algusega kl 10.15 toimub Tallinna Ülikooli keeltemajas Narva mnt 29 ruumis U-226 maastiku ja kultuuri keskuse laiendatud seminar. Tartu Ülikooli looduslike pyhapaikade keskuse juhataja Ahto Kaasik kõneleb looduslikest pyhapaikadest ja nende inveneerimisest ning riiklikust arengukavast.

Seminari järel kl 12 avatakse keeltemaja 2. korruse galeriis fotonäitus "Maavalla looduslikud pyhapaigad"

Näituse piltidel on jäädvustatud Maavalla, ehk Eesti eri paigus asuvaid ajaloolisi pyhi puid, kive ja allikaid nende ilus ja valus. Lisatud selgitused jagavad teavet pyhapaikade tähendusest, seisukorrast ja nendega seotud ajaloolistest tavadest.

Näitusel välja pandud fotod on teinud Auli Kytt, Ahto Kaasik ja Ahto Raudoja. Allkirjad koostas Ahto Kaasik ja näituse seadis kokku Elo Liiv Maavalla kojast.

Hiied, pyhad kivid, allikad, ristipuud ja teised ajaloolised looduslikud pyhapaigad on korraga maarahva vaimse ja asise kultuuri hoidjad. Nendega on kõige vahetumalt seotud meie rahvuslik eneseteadvus ja juured. Pärimuseuurija Mall Hiiemäe sõnul on hiied otseselt seotud eestlaste kodutundega.

Kuigi looduslikud pyhapaigad on meie põliskultuuri keskseid nähtusi, ei tea eestlased hiitest ja nendega seotud tavadest täna kuigi palju. Fotonäitus hajutab teadmatust ja avab põgusalt akna pyhapaikade tundmisele.

Näitus jääb avatuks kuni 15.03.

Näitust toetavad: Eesti Kultuurkapital, Tallinna Ülikool, Tartu Ülikool, Siseministeerium ja SA Hiite Maja.


Maavalla koda