[text]
Täna on

Laupäeval, 07.02. kl 12.00 TV 3 Tasakaalu saates:

Riho Västrik ja Kadriann Kibus veetsid Malis sealsete olude ja inimestega tutvudes ligi kuu. Saate avalugu räägib loo mali poisist.

Jala alla kinnitatav piklik puuokstest võru, punutud vitste või naharibadega- need olid soorajad ehk räätsad, millega meie esivanemad rabas marjul ja sooheinamaal heinal käisid. Lumeräätsadki olid laialt kasutusel, ammu enne suuskade leiutamist. Ehkki tänapäeval on räätsa väline ilme tundmatuseni muutunud, on otstarve jäänud samaks: oskajal on looduses liikudes räätsadest tihtilugu abi.

Mida rohkem inimene rändab, seda rohkem rändavad tänu temale ja temaga koos ka taimed ja loomad. Bioinvasioon ehk võõrliikide sisseränne on viimasel ajal kogu maailmas suur mure. Euroopa Liit pyyab seadusandluse ja piiriylese koostööga toimuva ohjesse saada.

Eelmises saates kysisime, millal toimus Eestis esimest korda kesktalvine veelinnuloendus. Õige vastus: aastal 1967. Auhinna saab Erkki Peikolainen. Palju õnne!

Tänane kysimus tuleb bioinvasiooni- vallast: 2004. aastal anti välja määrus, mis loetleb need võõrliigid, kes ohustavad eesti looduse tasakaalu. Kysimegi , mitu looma on sellesse nimekirja kantud?

Toimetuse postkast See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. ootab teie vastuseid teisipäevani. Auhinnaks on seegi kord loodusemees Hendrik Relve DVD.

Saatejuht on Riho Västrik, lugude autorid Riho Västrik ja Erik Sikk. Režissöör Kadriann Kibus, operaatorid Riho Västrik, Arvo Vilu, Joosep Matjus.

Nädala pärast kohtume põhjanaabrite kuulsaima loodusfotograafi, Hannu Hautalaga.

Laupäeva õhtul kell 19:10 on TV3 eetris "Roheline Patrull". mis annab ylevaate lõppeva nädala olulisematest keskkonnauudistest.


Roheline Värav