[text]
Täna on

Harjumaal Kuusalu vallas Näkiallika Tööriistamuuseumis on avatud omapärane näitus – „Kirves läbi aastatuhandete”. Nagu nimigi ytleb, saab näitusel tutvuda igat sorti ja masti kirvestega, nii tuhandeid aastaid vanade kui ka tänapäevastega.

Kysimusele, kas tegemist on esimese kirvenäitusega Eestis, ei julge peremees Peeter Kivimägi jaatavalt vastata. „Ei oska öelda, sest ei tea. Aga arvata võib, et ega selliseid näitusi varem eriti pole olnud."

Muuseumi varadest suur osa asub õues lageda taeva all, kuid kirvenäitus on ylesse seatud endisesse lauta. Huvitavat vaatamist on kyllaga, nii suurtele kui väikestele. Lisaks veel Peeter Kivimäe põnevad seletused välja pandud esemete  otstarbe ja ajaloo kohta.

„Kõige vanemad ja väärtuslikumad on siin ilmselt kaks kivist pihukirvest, umbes 5000 aastat vanad, leitud siitsamast Kuusalu vallast Liiapeksi kylast." Peremehe loal tohib kirveid ka kätte võtta - ja no on ikka uhke tunne kyll, kui hoiad pihus asja, mis tehtud ja kasutuses olnud tuhandeid aastaid tagasi!

„Põneva ajalooga asju on siin ruumis palju. Näiteks see omapärase kujuga kirves, mida kasutati alepõletamise juures umbes 600 aasta eest. Ja siis see - rennkirves. Sellega uuristati valmis kõik kynad ja muud õõnsad asjad, viimistleti ka palkhoonete varad." Teadmatutele teadmiseks, et vara on piki palki tehtud soon, mille servad järgivad alumist palki. Ikka selleks, et palgid kenasti yksteise peal seisaks.

„Mul on siin ka yks selline mälumängu laud. Inimesed saavad vaadata ja uurida ning pyyda ära arvata, milliste tööriistadega tegemist - mis nimi ja milleks kasutati. Ega ma ise ka kõikide oma kogus olevate riistade nimetust ja otstarvet tea," ei tee Peeter Kivimäe asjast saladust. Sestap on iga uus teadmine teretulnud.

Näkiallika Tööriistamuuseum on eramuuseum, mille väljapanekus on umbes 30 000 erinevat eset, peamiselt tööriistad. Sissepääsupileteid Näkiallikal ei myyda. Kyll on aga igayhel võimalik muuseumi heaks vabatahtlik annetus teha. Kylastamisaeg tuleb telefoni teel peremees Peeter Kivimäega eelnevalt kokku leppida (tel 5519196).

Kirvenäitus on avatud kuni radokuu 15. päevani. Peale seda pannakse vaatamiseks välja Euroopa suurim kogu  haamreid.


Maaleht