[text]
Täna on

Lisaks seitsme mehe jäänuste leidmisele oli möödunud sygisel Salmel maapõuest avastatud muinaslaevas ka hulgaliselt looma- ja linnuluid, kirjutas Meie Maas Oliver Rand.

 “Kui mujal maailmas on paadi- ja laevamatuste juurest sageli avastatud ka hobuste ja koerte luid, siis Salmel nende liikide jäänused puuduvad,” lausus Salme muinaslaevast leitud loomaluude analyysi tegev Liina Maldre Tallinna ylikoolist. Tema sõnul kuulusid Salme muinaslaeva loomaluud veistele, lammastele, kitsedele ja sigadele. Leiti ka kahe linnu – kanakulli ja raudkulli luid.

“Linnuluud määras Teresa Tomek Poola teaduste akadeemiast,” osutas Liina Maldre. ”Veiseluud on vähemalt kolmelt vasikalt ja yhelt täiskasvanud loomalt ning lamba- ja kitseluud võivad pärineda vähemalt kolmelt tallelt, kahelt noorloomalt ja kahelt täiskasvanud isendilt. Sealuid sisaldas materjal vähe ning need on pärit vähemalt kahelt isendilt – yks vanuses alla 3,5 aasta ja yks yle 3,5 aasta. Laeva ei ole pandud mitte terved loomad, vaid lihakehad – kõigil loomadel, välja arvatud yks kitsetall, puuduvad kolju ja alalõualuud.”

Liina Maldre sõnul puuduvad loomadel jäsemete alumiste osade luud alates randme- ja kannaluudest. “Mitmetel luudel on näha raie- ja lõikejälgi, seega tundub, et enne laeva panemist on lihakehad tykeldatud,” viitas Maldre. “Kullid on samuti ilma peata, puuduvad ka kaelalylid; jalgade luud, sealhulgas kyyniseluud, on olemas. Mingeid muid lõikejälgi kullide luudel ei täheldatud, kyll oli neil aga märgata haiguslikke muutusi – kanakullil paranenud luumurd ja raudkulli luudel mingid patoloogilised muutused, mille täpsem põhjus on esialgu veel välja selgitamata.”


Meie Maa