[text]
Täna on

Neljapäeval 25. radokuud algusega kell 18.00 tähistatakse Tallinna vanalinna muusikamajas (Uus tn 16c) Kalevala päeva.

Teatavasti peetakse Kalevala päeva Soomes rahvuseepose Kalevala auks ja sel päeval heisatakse ka lipud.

Kalevala päeva puhul peetaval pidulikul õhtul esineb kõnega Kirsti Mäkinen (Kalevalaiset Naiset). Temalt ka huvitav kuvakava. Tuntud etleja Esa Saario esitab katkendi eeposest ja teda usutleb Kalevala ainetel teatriteadlane ja lavastaja Terttu Savola. Soome Instituudi juhataja Jaana Vasama võtab yles yhislaulu. Etteastete vahel saab Tiit Petersoni esituses kitarrimuusikat kuulata. Õhtut lõpetava tavakohase soome kohvi ja kõige muu suupärase eest hoolitseb Soome Suursaatkond.

Pärast hõimuõhtut algab kell 20.00 tantsuklubi, kus saab loodetavasti  ka mõnda soome seltskonnatantsu õppida.

Kirsti Mäkinen on endine haridusnõunik ja emakeele ja kirjanduse õpetaja, samuti pikaajaline toimetajate koolitaja. Andeka sõnakasutajana on folkloristiharidusega Mäkinen pälvinud Larin Paraske auhinna.

Esa Saario, tuntud näitleja on mänginud Soome Rahvusteatris ja mitmetes filmides ning TV-sarjades. Etlejana teenis ta ära president Lennart Meri erilise imetluse.

Terttu Savola omandas teatrialase hariduse Viinis. Ta on olnud Soome Rahvusteatri dramaturg. Savola on tõlkinud kymneid näidendeid inglise, prantsuse, saksa ja eesti keelest, kirjutanud näidendi Noor Mannerheim ning teinud arvukalt dramatiseeringuid. Ta on lavastanud ka Eesti teatrites (H. Ibseni Nukukodu praeguses Tallinna Linnateatris ja A. Strindbergi Isa Eesti Draamateatris).

Tiit Peterson õppis kitarrimängu Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis, täiendas end Moskvas professor Juri Judini, hiljem kuubalase Leo Brouwer’i ja argentiinlase Roberto Ausselli juhendamisel. Esinenud solisti ja kammerpartnerina paljudes Euroopa maades. Tema mängus tõstetakse esile kõlakultuuri, virtuoosset tehnikat ning head stiilitunnetust.
Jaana Vasama juhib Soome Instituuti alates 2005. aastast. Vasama on pedagoogikadoktor ja saanud ka muusikahariduse.

Kalevale õhtu korraldavad Soome Instituut, Fenno-Ugria Asutus ja Soome Suursaatkond

Kõik huvilised on oodatud.