[text]
Täna on

t_tekiraamat.gifRadokuu teisel nädalal ilmus trykist raamat "Etnograafilised sõbad ja tekid: lyhike õpetusraamat", teatas Viljandi kultuuriakadeemia.

Teos on mõeldud Eesti põlisest silmkoepärandist huvituvatele kangakudujatele. Väljaandesse pole koondatud kõik Eestis ajalooliselt levinud vaiba- ja ylevisete tyybid, vaid väike osa neist - valik lihttriibulisi ja kiritriipudega koerips- ja sõbakirjalises tehnikas kootud kangaid.

Raamat annab lyhiylevaate nimetatud sõbade ja tekkide ajaloolisest levikust ning juhiseid nende kudumiseks. Väljaande asise poole moodustavad valik Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvuslike kudumite eriala yliõpilaste poolt valmistatud järeletehtud vaipade tegemise juhised. Järele tehtud vaipade eeskujuks olevad vanad esemed on Eesti Rahva Muuseumi, Viljandi Muuseumi, Heimtali Muuseumi ja Muhu Muuseumi kogudest.

Iga tegemisjuhis sisaldab vana ja järele tehtud vaiba kuvasid, muuseumist pärineva eseme loost-kirjeldusest ning selle kudumise õpetusest. Just juhendite poolest on see raamat eriline ja esmakordne, kuna seni pole taolisi vaibaraamatuid Eestis ilmunud.

Trykis kuulub Rahvusliku Käsitöö sarja ning selle on koostanud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna õppejõud Kristi Jõeste, Ave Matsin ja Christi Kütt.

Raamatu saab tellida aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Raamatu maksab 70 krooni, lisandub postitamine 38 krooni (tähitud maksikiri 31 krooni + 7 krooni turvaümbrik). Suuremate koguste saatekulud arvestatakse eraldi.

Trykiandmed:

Etnograagilised sõbad ja tekid: lühike õpetusraamat
Sarjast Rahvuslik käsitöö
Koostajad: Kristi Jõeste, Ave Matsin, Christi Kütt
Ilmumisaeg: veebruar 2009
Kirjastus Eesti Loomeagentuur
Lehekülgi 36, mõõtmed A4
Liimköide, pehmekaaneline
ISBN 978-9985-9964-0-9
ISSN 1736-8103