[text]
Täna on

Täna, 06.03. õhtast kellu 18 oodetse Hellamaa kylakeskusesse levakypsetajud ja muidu huvilisi.

Oma kogemusi leva kypsetamise kohja pealt tuleb jagama Marju Müür, kis pakub koa oma leva juuretist. Kis soab, kypsetage iseoma tegumoega leib seltsi, soab vastamisi mekkida. Koduleib oo igaveste hea juba sellepoolest, et sõnna sisse pannasse peale erinevate ainete palju hoolt ja armastust. Seda soab eriti heaste just värski leva lõhnast aru. See toidab kõik meeled ja mõni ehk nuusutab oma kõhu poolenisti lõhna varudega täis.

Mineva nädali rahvusringhäälingus sai kuulda yhe Lõuna-Eesti levakypsetaja lugu. Ta levad oo kangeste hindas, aga ametlikult ep soaje koduleiba myya. Levaastja pidade euronõuete järele metallist olema, et seda heaste ikka desinfitseerida soaks.

Ehk oleks aeg eesti leva kypsetajatel seljad kokku panna ja rahvusliku kultuuripärandi eetsikandmise nimel nõuda õigust ametlikult kääritada ja sõtkuda oma leiba lepapuust astjate sihest. Lepp ande toidule puude seast kõikse parama meki ja astja kylge peabkid ju levatainast jääma – see kuivab seal ää ja soab uiele levale juuretiseks. Kut astjad iga korra aegas peenelt desinfitseerida, kaob leva sihest hing minema.

Kodulevast soab hulka energiad oma ihu sisse. See tuleb kuskil targaste ää tarvita.

Tuleval nädalil jõvab kätte emakeelepäe. Peale selle, et kuulutatse loodetavaste välja muhu murdevõistluse tulemused, põle õigemad päeva oma emakeele suhtes poolehoidmise näitamiseks. Emakeelt tuleb koolis eetsi õpeta. Ja mismoodi suhtuda arvutis näiteks MSNis levinud slängi – on`s see ohutu ja kaob, nõnna kut tulli, noorde keelekasutusest või neelab hoopis släng poole emakeelt eetsidpidi alla...

Veel ette teitele teada – teisibe, 17. märtsil kellu 14 oo Hellamaa kylakeskuses tulemas selle hooaja viimane korvipunumise päe, kis huvitat. Mo teada olle kevade kõikse param korvivitste korjamise aeg, nee soab siis õppetud tarkuse järele kohe kokku punuda.

Olge munuksed!


Oma Saar