[text]
Täna on

Permi-komid saatsid avalikkusele abipalve, et päästa aheneva kasutusalaga emakeelt ja hääbuvat rahvuskultuuri. Pärast seda kui Permi-Komi ringkond liideti Permi kraiga, on koolidest kadunud komi keele õpe ja suletud mitmeid komi kultuuri asutusi.

Venemaal ja piiri taga elavatele hõimurahvastele suunatud kirjas palutakse saata märgukiri nii Permi-Komi võimudele ja juhtida tähelepanu toimuvale vähemusrahvuste- ja inimõiguste rikkumisele.

Eestlastel tasuks hõimlaste murele seda enam tähelepanu pöörata, et ka eesti keele ja põliselma olukord on halvenemas. Värske seadusemuudatusega tahetakse vähendada eesti keele tundide arvu yldhariduskoolis.

Kohalike võimude aadressid, kuhu märgukiri saata.

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.,See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

ja Kreml http://premier.gov.ru/mail/step2.html

Siin on kiri, mida permi-komid ise asutustele saadavad:

Enne Permi-Komi ringkonna liitmist Permi kraiga lubas Perm väga paljut… Me kõik hääletasime yhendamise vastu. Ykski meie tuttav ei hääletanud poolt. Kuid meid yhendati…

Ja pärast yhendamist hakkasid toimuma järgmised asjad:

1. Koolides pole enam komi keele õpet.
2. Pandi kinni laste loovkeskus ja käsitöökeskus. Lapsed ja pedagoogid aeti kivimajast vanasse puulobudikku. Ent seal puudub tulevik.
3. Pannakse kinni rahvuskultuurikeskus.
4. Pannakse kinni ringkonna kinokeskus.
5. Pannakse kinni Permi-Komi raamatukirjastus.

Silmapetteks tehakse tulemusteta yhekordseid projekte, mille tulemused tolmuvad vaid arhiiviriiulitel.

Kõik see pole lihtsalt vallandamised, kriis ja kokkuhoid! Hävitatakse kõik, millel hädavaevu pysib veel rahvuslik kultuur ja kus antakse lastele edasi käsitööoskused ja keel. Pannakse kinni asutused, mille vahendusel toimib yhendus teiste soome-ugri piirkondadega ja korraldatakse rahvapidustusi.

Ja kirjastus! See on ju õnnetus, tõeline rahvuslik õnnetus! See on kultuurilt jalgade alt ära löömine. Kuidas peame meie, permi-komid, suhtuma krai administratsiooni sellisesse poliitikasse?

Oleme seisukohal, et taoline käitumine on vastuolus riigi poliitikaga ja rikub vähemusrahvaste- ja inimõigusi. Me astume välja „noa alla” minevate ringkonna ja linna kultuuri- ja täiendharidusasutuste kaitseks. Me kaasame selle mure lahendamiseks kõik teised soome-ugri piirkonnad nii Venemaal kui ka välismaal. Meil on selleks kõik vajalikud vahendid olemas.

Ja sama vene keeles.


Здравствуйте!
 
Перед объединением с Коми-Пермяцким округом Пермь обещала много... Мы все голосовали против объединения. Среди своих знакомых мы не знаем ни одного, кто голосовал бы "за". Но нас объединили...
 
И вот что началось после объединения.
1. В школах больше не преподают коми язык.
2. Закрыли центр детского творчества, ремесленный центр. Выгнали детей и педагогов из каменного здания в старую деревянную развалюху. Но и там не обещают будущего...
3. Теперь закрывают центр нац. культуры.
4. Закрывают окружной киноцентр.
5. Закрывают Коми-Пермяцкое издательство.
Для отвода глаз реализуются одноразовые проекты, не приносящие результата, их продукты складываются на пыльные полки архивов и все!
 
И это не просто увольнения, кризис, экономия!
Это подрезают на корню все, на чем еще как-то худо-бедно, но держится нац. культура, где передаются детям традиционные ремесла, язык. Учреждения, которые поддерживают связь с другими финно-угорскими регионами, устраивают нац. праздники. А издательство! Это же беда, настоящая национальная беда!
Это называется вырубать культуру под корень.
Как прикажете теперь нам, коми-пермякам, относится к такой политике краевой администрации?
 
Мы считаем, что подобные действия противоречат государственной полититке, нарушают права национальных меньшинств и права человека. Мы выступаем в защиту окружных и городских культурных учреждений и учреждений дополнительного образования, попадающих "под нож". Мы намерены привлечь к этой проблеме все дружественные финно-угорские регионы как России, так и Зарубежья. У нас есть для этого все ресурсы.