[text]
Täna on

t_HiiuRistimand.gifNaistepäevamatka eriliseimaks elamuseks oli kohtumine Kalana kylas asuva kahe ristiga männiga. Ristipuudest Hiiumaal pole seni räägitud, kirjutas Hiiu Lehes Kadi Laid.

Ristidega mänd asub Kalana kylas Neitsisäärel randa viiva tee ääres. Puukoorde on sygavalt sisse lõigatud kaks risti. Neist suurem on n-ö näoga teeraja poole ning selle kõrgus kyyndib meesterahva kahe käelaba pikkuseni. Tegemist on vene ristiga. Teine on lihtne ladina rist ning see jääb esimesest paremale.

Kalana kyla elanik Valve Teeäär ytles, et tema on ristimännist kunagi ammu kuulnud kyll, kuid otsima pole seda seni läinud. “Nyyd, kui lehest lugesin, et matk sinna juurde viib, tuli jälle meelde,” rääkis ta.

Kylamees Valdo Kallas rääkis, et tema on seda ristipuud näinud, kuid mingit tähendust sellele ei tea. “Seal lähedal oli piirivalvekordon, kyllap see on sõjaväelaste tehtud,” arvas ta. Kallas kahtlustas, et teadjaid enam pole ka, sest vanem põlvkond on igaviku teed läinud.

Kysimus, miks need ristid tehtud on, võib seega vastuseta jääda. Retkejuht Urmas Selirand rääkis matkalistele siiski võimalusest, et ristipuu võib kanda sama mõtet, mida Lõuna- ja Kagu-Eestiski. Sel puhul on yheks usundiliseks eesmärgiks risti lõikamine lahkunu koduskäimise tõrjeks aga on ka lihtsalt mälestuseks lõigatud riste.

Eesti Rahvaluule kodulehel asuvast Marju Kõivupuu artiklist “Ristipuud” selgub, et ristide lõikamise traditsioon on olnud elujõuline ka Saaremaal Kihelkonna kihelkonnas ja seda suhteliselt hilise ajani (20. sajandi 30.-40. aastatel). Miks siis mitte Hiiumaal?

Samas artiklis on öeldud, et puukoorde lõigatud ristid jäävad enam-vähem vaatleja silmade kõrgusele. Selles punktis on Kalana männi ristid tavapärasele ristipuule vastavad. Ristid ise on aga suured ja lõigatud sygavale koorde ning vaevalt, et nalja pärast nii suur töö ette võeti.

Valdo Kallas lisas veel, et pärimuse kohaselt peaks Neitsisääre männikus kunagi ammu merest maaninale uhutud kahe uppunud neitsi mälestuseks olema veel yks ristipuu, kuid seda pole ta oma silmaga näinud.

Pilt: Kes teab midagi sellest ristimännist? Pildil matkajuht Urmas Selirand.


Hiiu Leht