[text]
Täna on

Võru Instituut jätkab sydakuus alustatud võru keele ja elmaga seotud avalike arutelude sarja. Kolmas arutelu toimub 19. urbekuud kell 17.15 Võru Instituudis, teemaks "Kuis võro kiil passis avalikku pruukmistõ?" (Kuidas võru keel sobib avalikku kasutusse?) Arutelu juhib Sixten Sild.

Võru instituudi korraldatavate keele ja elma teemaliste arutelude eesmärk on avada võru keele kasutajate jaoks tõstatunud kysimused ja otsida koostöös kogukonnaga lahendusi kohaliku keele edasikestmisele teiste keelte kõrval, teatas Võro Instituut.

Arutelule on oodatud kõik, kes soovivad avaliku keelekasutuse kohta oma arvamusi ja ettepanekuid esitada. Võru Instituudi direktor Külli Eichenbaum kirjeldab oma ootusi arutelule nii: "Kutsume mõtteid jagama ametimehi ja -naisi, kes tööalaselt teemaga kokku puutuvad. Jutuks võiksid tulla võrukeelsed reklaamid, sildid, kohanimed, võru keel töökeelena. Kuidas kasutada rikkalikku ajaloo ja kultuuripärandit kohaliku eluruumi väärtustamisel?" Kõigest sellest saab arutelul kõnelda, oodatud on ka kirja teel aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või Tartu tn 48 Võru 65609 saadetud mõtteavaldused.

Võru keele ja kultuuriga seotud esimesel arutelul sydakuus olid jutuks võru kirjakeelega seonduvad teemad: milleks kirjakeelt on vaja, kuidas võru keelt kirja panna ja milline kirjapilt on lugejale vastuvõetav. Teise arutelu keskseks teemaks oli "õige" võru keele kysimus. "Õiget" keelt yles leida polegi nii lihtne - kas õige on nn vanaja võru keel või hoopis kaasaegne kõnepruuk? Kas pidada õigeks kirja pandud keelt või kõnekeelt? Ja kumb on siis õigem öelda, kas "mõtsan" või "mõtsah"?

Keele kõnelejale on ikka kõige õigem tema kunagi omandatud keel ja teistmoodi keelepruuki peetakse võõraks ehk siis "valeks" - see tuli jutuajamises taas välja. "Kõige tähtsam, et me ikka omavahel yksteisest aru saame olgu see siis suuliselt või kirjalikult edasi antud teave, eripärad muudavad suhtluse ju huvitavamaks," leidis arutelus osalenud Tiit Sepp.