[text]
Täna on

Soome-ugri rahvaste esinduskogu (konsultatiivkomitee) arutas Rakveres permikomi elma tulevikku ja tundis huvi Euroopa Liidu abiraha liikumise kohta Venemaal.

Euroopa Liit on Venemaa väikerahvastele eraldanud 2,5 miljonit eurot, kuid kardetavasti jõuab sellest sihtryhmani vaid kolmandik, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Euroopa Liidu poolt Venemaa soomeugrilastele eraldatud rahast kulub soome-ugri rahvaste esinduskgu liikme Tõnu Seilenthali andmeil tervelt 1,6 miljonit kõrvaliseks tegevuseks. Raha jagamine maksab kahtlemata ka midagi, kuid Venemaal näib see väga kallis tegevus olevat.

Permikomi rahva mure on aga väga tõsine. Venemaa tahab liita permikomide elmaasutused yheks rahvuselmakeskuseks. Majandusraskustes riik saab sel moel kultuuri toetamiseks kuluvat raha kokku hoida. Permikomid jäid mõne aasta eest sõnaõigusest oma maal ilma, kuna Permikomi autonoomne ringkond yhines oluliselt rikkama Permi oblastiga.

Soome-Ugri Rahvaste Konsultatiivkomitee liikme Tõnu Seilenthali sõnul on permikomid majanduslikus mõttes näinud, et nende elu ei ole yhinemise tagajärjel paremaks läinud.

"Seni, kuni nad olid omaette rahvusringkond, olid nad ainus soome-ugri rahvas, kes olid oma maal enamuses, aga nyyd, kui nad on Permi krais, moodustavad nad ainult 2-3 protsenti elanikkonnast," ytles Seilenthal.


ERR