[text]
Täna on

t_kindanaitus.gif26.03. - 30.04. on Ungaris Budapestis avatud Eesti Rahva Muuseumi näitus "Kéz-rá-tét" Eesti kinnastest. Näitus tutvustab Eesti elma ja keskkonda läbi kindamustrite ja kinnaste kandjate. Näitus on valminud Eesti Rahva Muuseumi ning Eesti Instituudi, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia ja Eesti Kultuurkapitali koostöös, teatas ERM

Näituse mõtte aluseks on soovidepuu kujund, viljadeks kindad. Kindad on põhjamaal elavatele eestlastele hädavajalikud ja igapäevases kasutuses porikuust kuni mahlakuuni. Lisaks on kinnastel olnud oluline osa rahva elmas ja kombestikus. Kindakirjades väljendub inimeste ilumeel, siit aimub mõjutusi teistelt rahvastelt ning mõistagi räägivad kindad meile lugusid ammustest aegadest.

Näitusel on väljas kindaid keskajast kuni kaasajani ning väljapanek tutvustab väikest osa Eesti Rahva Muuseumi kogudes säilitatavast enam kui 5000 kindast. Välja pandud kindad on muuseumiesemete koopiad, mis on kootud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö eriala yliõpilaste ja vilistlaste poolt.

Ungarikeelses pealkirjas „Kéz-Rá-Tét“ sisaldub sõnamäng, mis on sarnane eestikeelsele väljendile „jalavarjud“, nimelt „käevarjud“. Näitust saab vaadata Budapesti Tekstiilimuuseumis (Museum of Textile and Clothing Industry) aadressil Lajos u. 136-138.

Pilt: ERM

Pilte näitusest