[text]
Täna on

Kolmapäeval said nelja Saaremaa naisyhenduse liikmed kokku Mustjalas, et koos sealse kooli pärimusryhmaga Sõluk esiemade kombeid elustada, kirjutas Oma Saares Rita Loel.

On ju marjapunapäev rahvakalendris olnud aastasadu suurim naiste pyha. Sõluki juht Helje Raaper tunnistas kokkutulnud naistele esmalt, et tegelikult alustasid nemad tydrukutega kombe kohaselt varahommikul Tamme sadamas, mil laulsid tõusma päikese.

Saaremaa naiste ymarlauda juhtiv ning päris mitmesse naisyhendusse kuuluv Laine Tarvis oli see, kes maanaiste yhenduse Saare Naised, Mustjala kodukultuuriseltsi Koit, IRL-i naisklubi ja Naiskodukaitse esindajad Mustjalga kutsus.

Laine Tarvise sõnul on ta käinud marjapunapäeva tähistamas nii vabaõhumuuseumis kui ka Viljandis, ning arvas, et viimane aeg oleks elustada see suur naiste pyha ka Saaremaal. “Eks te nyyd siin näete, kuidas asi käib, ja järgmisel aastal saate juba oma kodukohas midagi ette võtta,” märkis Helje Raaper.

Eriti sydamlikuks kujunes naiste vestlusring, kus räägiti oma emadest ja vanaemadest – mis olid nende nimed, mida nad tegid ning milliseid õpetussõnu oma lastele ja lastelastele ellu kaasa andsid. Laine Tarvis, kes syytas ka kyynla samale päevale jääva kyyditamise aastapäeva ning vaenatud saare naiste mälestuseks, nentis, et ehk ongi sel päeval ilus meenutada seda rasket syndmust, kuna ka see pani naiste õlule suure ja raske koorma.


Oma Saar