[text]
Täna on

Eesti muinasteaduse “sajandi leiuks” nimetatud Salme muinaslaevast ja selle avastamisest valmib film. Tegijatel on esialgne kava valmis ning praegu pyyavad nad filmi tarbeks raha leida, kirjutas Oma Saares Raul Vinni.

“Kõige yldisemalt öeldes räägiks meie film Salme muinaslaeva lugudest,” ytles Oma Saarele arheoloog Tanel Saimre, kes on filmi tööpealkirjaga “Laev muinasajast” produtsent ja yks stsenaristidest. Lisaks temale on meeskonnas veel režissöör ja operaator Tõnis Liivamägi ning teine stsenarist laeva väljakaevamisi juhtinud arheoloog Marge Konsa.

Lood, mitte lugu

Saimre rõhutas filmist rääkides just seda, et muinaslaeva kysimustikku kajastatakse mitmest kyljest, mitte ei keskenduta vaid arheoloogide uurimistööde tulemustele. “Pyyamegi näidata vaatajale yhe muistise tähenduste laia spektrit,” rääkis Saimre.

Tema sõnul on filmis mitu erinevat lugu, mis yksteist täiendavad. Räägitakse näiteks sellest, kuidas laev sinna sattus ning kes võisid olla need inimesed, kelle luid ja esemeid arheoloogid leidsid. Teine lugu räägib sellest, kuidas teetöölised laeva leidsid. Kolmas sellest, mida see tähendab kohalikele ja kuidas mõjutab nende eneseteadvust, neljas keskendub asjadele, mida arheoloogid laeva uurides teada said, ning viies uurib, mis mõtteid tekitas laev kohalikes ettevõtlikes inimestes. Saimre lisas, et seda loetelu võiks veel jätkata.

Otsitakse rahastajaid

Muinaslaevast jutustava filmi eelarveks on planeeritud ligikaudu 350 000 krooni. Saimre märkis, et hetkel ongi jõutud järku, kus tegeletakse peaasjalikult raha otsimisega. Suur osa eeltööst on selleks tehtud.

“Oleme välja töötanud yldise kontseptsiooni ning esialgse stsenaarse plaani ja eelarve,” loetles Saimre. Samuti on välja selgitatud, kust oleks võimalik saada vajalikke materjale ja arhiivkaadreid, ning enam-vähem on teada ka inimesed, kel palutakse filmis yles astuda.

Tanel Saimre lisas, et kui kellelgi on huvi, võiks temaga yhendust võtta e-posti aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või telefonil 52 16 152.

Õpilased plaanivad samuti filmi

Omad plaanid teha Salme muinaslaeva ainetel film on mõlkunud mõttes ka Salme põhikooli meediaringi liikmetel. Ringi juhendaja ja kooli huvijuhi Merle Lepiku sõnul on olemas idee ja valmis ka stsenaarium, kuid teostuseni veel jõutud ei ole.

Lepik rääkis, et peaasjalikult 7.–9. klassi õpilastest koosnev ring on tulnud mõttele teha mitte dokumentaal-film, vaid hoopis omapoolne muinasjutuline nägemus sellest, kuidas viikingid laevaga Salmele sattusid.

Peapõhjus, miks film pole veel valminud, on Lepiku sõnul see, et see vajab rohkem aega ja pyhendumist, samas kinnitas ta, et mõtet maha maetud siiski ei ole. Muinaslaeva teemal plaanitakse lastele veel nii mõndagi yritust. Näiteks loodetakse suvel korraldada Salme jõe kaldal viikingiteemaline laager.

Kaevamised jätkuvad kevadel

Eelmisel aastal katkenud muinasteaduslikud kaevamised jätkuvad ka sel aastal ning peaksid algama kevadel. Samuti mõeldakse Salme vallavalitsuses selle peale, kuidas tähistada muinaslaeva asukoht.

Salme vallavanema Kalmer Poopuu sõnul on mõtteid igasuguseid ning on ka huvilisi, kes oleksid koha tähistamisel valmis koostööd tegema. Poopuu lisas siiski, et kõigepealt oodatakse ära teaduslike väljakaevamiste tulemused, et siis juba täiendava info abil kohatähistus välja mõelda.

Vallavanem ei välistanud, et esialgu pannakse muinaslaeva leiukohale vaid tagasihoidlik selgitav tekst ning hiljem mõeldakse välja midagi suurejoonelisemat.


Oma Saar