[text]
Täna on

t_kuulutus.gifKarjalaskepäeval, 23.04. toimub Lääne-Virumaal Vihula vallas Ilumäel ja Palmses Lahemaa hiite päev, kus puhastatakse Ilumäe Hiieniinepuu sobimatutest plastseostest, kõneldakse pyhapaikadest ja nende hoidmisest ning avatakse näitus Maavalla looduslikud pyhapaigad.

Syndmuse korraldavad Keskkonnaamet, Tartu Ülikool ja Maavalla koda.

Kavas

Kl 15.00 Ilumäe Hiieniinepuu puhastamine. Keskkonnaameti ja Maavalla koja inimesed puhastavad looduskaitsealust Ilumäe hiieniinepuud viisil, mis võimaldaks säilitada selle paiga looduslikke ja vaimseid väärtusi.
 
18.00 Palmses Lahemaa Looduskeskuses loeng “Looduslikud pyhapaigad meil ja mujal”. Ahto Kaasik kõneleb pyhapaikadest, nendega seotud tavadest ning hooldamise põhimõtetest. Syndmus kestab koos näituse avamise ja kohvipausiga ligikaudu 2,5 tundi.

Fotonäitus “Maavalla looduslikud pyhapaigad” tutvustab hiisi ja teisi ajaloolisi looduslikke pyhapaiku, nendega seotud pärimust, tavasid ja pyhapaikade hoidmisega seotud muresid. Näitus on väike teejuht oma sygavamate juurte juurde. Fotod on teinud Auli Kütt, Ahto Kaasik ja Ahto Raudoja. Allkirjad koostas Ahto Kaasik. Näituse seadis kokku Elo Liiv Maavalla kojast.

Eestis on sadu vanu hiiekohti ja pyhi puid, millest kymned kuuluvad looduskaitse alla. Pyhade puude kyljes võib viimasel ajal näha yha enam paelu ja muid sidemeid, mille inimene on sinna anniks jätnud. Iidne tava, mis nõukogude ajal hääbus, on jõuliselt tagasi tulnud. Paraku ei tea inimesed alati, mis on sobiv and. Nõnda võib villaste, linaste jt looduslikust kiust paelte kõrval sageli näha plastikust sidemeid, mida loodus niipea vastu ei võta ja mis risustavad paiga. Enamgi – sellised kõvasti sõlmitud, kunstkiududest ja plastikust sidemed mõjuvad halvasti puu elujõule ning suuremal hulgal hakkavad puud suretama. Et meie ajaloolised tavad ei hääbuks ja samas pyhad paigad oleksid hoitud, tuleb plastik pyhapaigast ettevaatlikult eemaldada ja alles jätta looduslikust kiust annid.

Karjalaskepäev on valitud Hiite päevaks teadlikult. Karjalaskepäev (ka jyripäev) on eesti rahvakalendris metsa, maa ja pikse pyha. Sel päeval olevat maa ja iga puu niisama pyha ja puutumatu kui hiiepuu. Karjalaskepäevast pikemalt.

Hiite päeva korraldab Keskkonnaameti Viru regioon koostöös Maavalla koja ning Tartu ylikooli pyhapaikade keskusega, toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus

Lisateavet

Pilte Ilumäe Hiieniinepuust

Lahemaa hiite päeva lehekylg

Fotonäitus "Maavalla looduslikud pyhapaigad"

Hiite päeva toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus. Fotonäitust Maavalla looduslikud pyhapaigad toetavad Hiite Maja SA, Siseministeerium ja Eesti Kultuurkapital.

Lisateavet: Ave Paulus, ave.paulus [at] keskkonnaamet.ee, 53327893; Ahto Kaasik, ahto.kaasik [at] ut.ee, 56686892