[text]
Täna on

t_muuseumilapsed.gifEile Vikil Mihkli talumuuseumis koostöös korraldatud regilaulupäev oli sissejuhatuseks muuseumiaastasse ning pyhendatud Saaremaa vägilasele Suur Tõllule ja temaga seotud legendidele, kirjutas Oma Saares Ivika Laanet.

Muuseumi töötajate ja MTÜ Tõllu Tütred eestvedamisel laulsid Vikil Kihelkonna, Mustjala ja Lymanda kooli 1. ja 2. klassi õpilased ning Kärla kooli 1.–4. klass.

“Alustame täna suvist poolaastat, mis kestab kolletumispäevani, 14. oktoobrini, ja kuna on kynnipäev, siis vana kombe kohaselt tuli kynniriistad välja tuua ja põllul yks kynnivagu ajada. Algab õues õppimise poolaasta – nyyd saab õues joosta, laulda ja õppida,” juhatas päeva sisse Mihkli talumuuseumi juhataja Tiina Ojala.

Mustjala kooli õpetaja, pärimusryhma Sõluk juhendaja Helje Raaper, kellel olid abiks kaasas vanemate klasside õpilased ja kes mudilastele ringmänge korraldas, märkis, et munapyha aegu ja kynnipäeval pidi endale kindlasti tervist ja õnne kiikuma: “Ja see siin on suurepärane koht! Lapsed tulevad Vikile igal ajal, nad käivad siin ka koos vanematega ja neile meeldib siin.”

Yheskoos lauldi vanu regilaule. Tõllu tytar Elle Timm jutustas muistendeid ja legende Tõllust, Kärla muusikakooli lapsed Imbi Kolga ja Ülle Vallaste juhendamisel sõrmitsesid kannelt ja puhusid flööti.

Pärast ringmänge ja piltide vaatamist said lapsed maitsta Kihelkonna leivameistri ja Tõllu tytre Elle Mäe kypsetatud leiba, kooki ja teed kõrvale ryybata.

Kihelkonna vallavanem Jüri Saar, kes parasjagu rahvamaja avamise trykisooje kutseid jagama tuli, kiitis: “Oleme väga uhked selle yle, et Kihelkonna on yks väheseid valdu, kus on aktiivselt tegutsev muuseum. Rahvamaja kyll veel ei ole, kuid on palju noori, kes tahavad kultuuri edendada.”

Praegu tähistab Tartumaal juubelinädala raames oma 100. aastapäeva Eesti Rahva Muuseum ning tänavu 20. juunil peab oma 50-ndat, juubelisynnipäeva Mihkli talumuuseum.


Oma Saar