[text]
Täna on

t_Taevaskoda.gifAjakirja Loodusesõber mahlakuu numbris ilmus lugu Maavalla yhest tuntumast ja kaunimast hiiest.

Ahto Kaasik kirjutas: "Taevaskoja rada sammudes olen ikka ja jälle mõelnud, et kui meie kõikidesse hiitesse viivad rajad oleksid sedavõrd kosutavad, ei tuleks siia nii palju inimesi. Kymnete või sadade tuhandete jalapaaride tallataud rada on lai. Taevaskotta tullakse osa saama millestki erilisest ja vägevast. Tundma midagi, mida inimene pole loonud ega kuigi palju rikkunud. Siia tullakse looduse pyhaduse pärast."

Taevaskoja kutsele järgnevad väga paljud inimesed, kuid mitte kõik ei tea, et see on maarahva ajalooline pyhapaik. Peale Emalätte on hiies veel teisigi raviväega allikaid, on pyha kivi, palve- ja nõupidamispaik ja muidugi kaljud. Emalättele tulevad noorpaarid õnnistust saama ja emad lapsele nime panema.

Ykskõik, mis mõte inimese hiide toob, pyha paik vajab austust. "Oma kogemuse varal oskan yhte lausesse panna esivanemate hiietavad: ole hiies nii, et näeksid jäälindu" kirjutas Taevaskoja loos Ahto Kaasik.

Loodusesõbra Eesti pyhapaikade sarja eelmine lugu jutustas Ebavere hiiemäest. Järgmises, pärnakuu alguses ilmuv number viib lugeja Saaremaale Panga panga hiide.


Maavalla koda