[text]
Täna on

Siniallikas
Siniallikas
Maavalla koda kutsub 16. lehekuud hiiesõpru Harjumaale Kose valla Saula Siniallikule hiiekohta korrastama. Kavas on koristada olmeprygi, parandada silda ja purdeid ning puhastada allikale viivat rada teele langenud puudest. Allikate kõrval asuv lõkkekoht lammutatakse, et see ei meelitaks kohale joomaseltskondi.

Kogunemine Sinialliku parklas kl 10. Kl 14 paiku pakuvad korraldajad tanguputru, piima ja leiba. Järgnevalt toimub juturing Sinialliku hiiest ja laiemalt pyhapaikade hoidmisest.

Talguline võiks kaasa võtta tööriided ja -kindad, kruusi ja lusika.

Oleks kena, kui tulijad paneksid end kirja Muinsuskaitse ymarlaua võrgulehel:
http://talgud2009.umarlaud.eu/7.html valides selleks Harjumaa Saula Sinialliku hiie ja lisades oma andmed. Oma tulekust võib teatada ka aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. Teatamine lubab syndmust paremini ette valmistada. Loomulikult ei saadeta aga inimest Siniallikult tagasi, kui ta pole end kirja pannud. Kõik abilised on oodatud.

Nagu mitmeid teisi Maavalla pyhapaiku on ka Siniallikut seni avalikkusele tutvustatud yksnes kui loodusmälestist, mitte aga kui põlisrahva ajaloolist looduslikku pyhapaika. Et jagada inimestele hädavajalikku teavet ja juhtida tähelepanu paiga väärtusele, on edaspidi kavas Siniallikule pystitada hiieväravad ja häid tavasid tutvustav teabetahvel.

Siniaaliku hiies toimus viie aasta eest Soome-Ugri rahvaste maailmakongressi avamise puhul loodususuliste hõimurahvaste yhispavus. http://www.maavald.ee/maausk.html?op=rubriik&rubriik=52

Siniaalliku parkla asub Kose vallas Saula kylas ligikaudu 30 km Tallinnast Tartu poole vahetult peale Pirita jõge vasakut kätt maanteed.

Syndmus toimub Eesti Muinsuskaitse Ümarlaua korraldatud yleriigilise talgupäeva raames koostöös Tartu Ülikooli, RMK ja Keskkonnaametiga.


Maavalla koda