[text]
Täna on

t_Saula5.gifLaupäeval toimunud yleriigilise muinsuskaitse talgupäeva raames korrastas Maavalla koda Harjumaa Saula Sinialliku hiit ja Kanepi valla Kooraste kylas asuvat Kuku hiietamme. Kuigi abilisi saabus oodatust märksa vähem, jõuti ära teha päris palju.

Siniallikul parandati Sini- ja Valgeallika purded ja piirded ning yle oja viiv sild, metsa alt korjati kokku 14 kotti prygi, lammutati joomaseltskondade peatuspaigaks olnud lõkkekoht ning silla juurde pystitati hiievärav. Yles seati ka õnne- ja kaitsemärkidega kirjatud lokulaud. Värske hiievärava ja talguliste auks lasti kõlada regilaulul.

Et sinialliku on väga armastatud pyhapaik, näitas see, et päeva jooksul jalutas sealt läbi enam kui sada inimest. Kahjuks ei soovi paiga väest osa saada mitte üksnes korralik rahvas. Suur osa talgutööst kulus hullunud inimloomade lõhkumiste parandamiseks. Nii allikate piirete ja purrete kui ka silla lammutamiseks oli keegi hulga jõudu kulutanud. Paraku jäi viieteistkymne talgulise jõust väheks, et  kõike taas korda seada. Pika tööpäeva lõpuks jäi parandamata parkla lähedal asuv puruks pekstud käimla.

Talgupäeva alguses tutvustas Maavalla koja vanem Ahto Kaasik häid tavasid. Sinialliku hiies nagu teisteski pyhapaikades tuleb olla rahumeelne ja puhas. Hiies ei tehta mõtte, sõna ega teoga liiga puule, loomale ega inimesele. Isegi lilli ega ravimtaimi ei nopita. Hiide ei jäeta prygi ja seal ei rahuldata oma ihuhädasid. Sestap on oluline, et hiie piir saab väravaga tähistatud ning edaspidi ka pyhapaika ja häid tavasid tutvustav tahvel yles seatud. Siis saavad kõik Sinialliku hiie kylalised teadlikuks pyhapaigast ja valikuvõimaluse järgida häid tavasid.
 
Ajaloolise Võrumaa Kanepi kihelkonna Karste kyla Kuku hiietamme juurde kogunes laupäeval kymmekond talgulist. Vana hiiepuu asub kesk lagedat põldu väiksel loodusliku rohumaa lapil. Kuigi hiiepuu on kuivanud, tuleb hoida ka selle tyve ning loomulikult pyhapaiga maad. Kyllap siis omal ajal sirguvad seal noortest hiiepuudest ka puuhiiglased.

Pyhapaiga kaitseks ehitati 40 m aeda. Kuna pyhapaiga pind peidab ajaloolist elmakihti, siis ei kaevatud aiaposte maasse. Aed toetati hoopis maapinnal seisvatele kolmjalgadele.

Kuku talgupäevast salvestati kohalik kroonikafilm.

Pilte Kuku hiietamme juurest. Tiit Kaasik.

t_284_8450V.gif t_284_8470V.gif t_284_8472V.gif


Pilte Siniallikult. Anna Hints.

t_Saula.gif t_Saula2.gif t_Saula3.gif
t_Saula4.gif t_Saula5.gif t_Saula6.gif
t_Saula7.gif t_Saula8.gif t_Saula9.gif
t_Saula10.gif t_Saula11.gif

 

Maavalla koda