[text]
Täna on

Lyganuse kihelkonna rahva ja kõigi regilaulsõprade rõõmuks ilmus äsja Lyganuse kihelkonna vanemate rahvalaulude täielik kogumik, teatas Eesti kirjandusmuuseum.

Ruth Mirovi koostatud raamat ilmus sarjas Vana kannel ehk Monumenta Estoniae Antiquae.

Yhtede kaante vahele on koondatud kõik enam kui saja aasta vältel selle kihelkonna aladelt kirjapandud laulud. Lisaks laulusõnadele ja -viisidele leiab teosest sissejuhatavad käsitlused Lyganuse keelest, kihelkonna ajaloost, kogujate-laulikute elukäigust ja kohalikust lauluelmast. Lisatud on sõnaseletused laulusõnade paremaks mõistmiseks ning laulude ingliskeelsed kokkuvõtted.

28. lehekuud tutvustatakse teost Tartus Akadeemilise Rahvaluule Seltsi aastakoosolekul.

Raamatut saab tellida Eesti Kirjandusmuuseumist: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
Kontakt: Maris Kuperjanov, Eesti Kirjandusmuuseumi folkloristika osakond, tel: 7377709, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Vana kandle kahes esimeses Jakob Hurda toimetatud köites ilmusid 1886. a Põlva ja Kolga kihelkonna laulud. Järgnesid Kuusalu (1938), Karksi (1938), Mustjala (1985), Haljala (1989), Kihnu (1997), Jõvi ja Tärivere (Iisaku) (1999), Kihnu 2. (2003).

Juhan Peegel on nimetanud 5000 aasta vanuseid regilaule eesti rahvuslikuks uhkuseks. Seega on meie regilaulul vanust kaks ja pool korda enam, kui läänemaailmas kasutusel oleval ajaarvamisel.

Kui Vana kandle väljaandmine jätkub samas vaimus, ilmub Maavalla sajakonna kihelkonna lauluvara tutvustava sarja viimane köide 450 aasta pärast. Siinkohal on taas kohane kysida, millal ometigi hakkab Eesti riik ja eeskätt Kultuuriministeerium vääriliselt panustama oma põlisrahva elma uurimisse ja tutvustamisse?


Maavalla koda