[text]
Täna on

01.06. kl 11.50 ETVs: Loonalfilm Kodu (Home, Prantsuse 2009).
Inimene on elanud maakeral vaid 200 000 aastat, kuid selle ajaga oleme suutnud lõhkuda ligi nelja miljardi eluslooduse aastaga loodud tasakaalu. Selle eest tuleb kallilt maksta. Inimkonnal on ainult kymmekond aastat aega, et anda tagasikäik, teadvustada Maa loodusrikkustele tekitatud kahju ja muuta oma tarbimisharjumusi. Yann Arthus-Bertrand filmis õhust enam kui 50 maad ning jagab meiega oma imetlust ja muret. Nende ainulaadsete kaadritega asetab ta nurgakivi hoonele, mille me kõik koos peame yles ehitama.

01.06. kl 19.10 ETVs: Loonasari Imetajate elu, 6/10: Kõigesööjad (The Life of Mammals, Inglise 2002).
Enamik imetajaid keskendub teatud toidule - kes sööb ainult sipelgaid, kes yksnes seemneid, kes liha. On siiski olemas ka teistsugune toitumiskäitumine. Kõigesööjate toidulaud on nii lai, et nad võivad alati syya parimat, mis parasjagu saadaval, ent selline käitumine nõuab ka erilisi oskusi. Kõigesööjad peavad olema loomu poolest uudishimulikud, nagu pesukaru, kes oma väga tundlike käppadega otsib toitu nii maalt kui veest. Neil peab olema väga hea haistmismeel, nagu omapärase välimusega babirussal ehk hirvseal, kes tunneb kypsete viljade lõhna kaugelt ära. Kuid ennekõike peavad nad olema väga kohanemisvõimelised. Pesukarud, kährikud, rebased, rotid ja isegi karud on leidnud oma koha linnades. Selline käitumine töötab suurepäraselt ka kõige edukama imetaja - inimese puhul.

02.06. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

02.06. kl 12.35 ETVs: Loonasari Imetajate elu, 5/10: Kiskjad (The Life of Mammals, Inglise 2002).
Sellest hetkest peale, kui maakerale ilmusid imetajad, tekkisid ka kytid ja jahiloomad. Vajadus kiirust, vastupidavust ja põiklemisvõimet arendada on aidanud neil yksteist yle kavaldada ning päris oma koha leida. Võrreldes esimeste jahipidajatega, kes puu otsast alla tulid, pidid kiskjad tippkyttideks saamise nimel aja jooksul muutuma. Polaarrebasel ehk jäärebasel tuleb soojal ajal hoolega jahti pidada ja talveks toiduvarusid koguda. Mõned loomad, näiteks leopardid ja tiigrid, peavad jahti yksi ning kohtuvad ainult soojätkamise eesmärgil. Teised seevastu, nagu hundid ja lõvid, elavad ning tegutsevad yheskoos - nii saavad nad suuremaid loomi rynnata ja oma poegi paremini kaitsta.

02.06. kl 14.10 ETVs: Tõsielufilm Kadunud nahatyki otsinguil (The Quest for the missing piece, Iisraeli/Saksamaa 2007).
Maailmas on 650 miljonit meest ehk 1/5 kogu maailma meessoost, kellel on yks väike osake kehast puudu... "Kadunud nahatyki otsinguil" on humoorikalt tehtud film, kus autor otsib vastuseid kysimusele, miks tal ei ole eesnahka. Kuna Vanas Testamendis on ymberlõikamine lepingu märgiks Jumala ja Aabrahami vahel, siis enamikel meestest on see puuduv osa kehast eemaldatud religioossetel põhjustel. Autor uurib ymberlõikamise tagamaid ja põhjusi nii juutluses kui islamis. Ta filmib mitmeid ymberlõikamisi ja laseb selle protseduuri tähendust selgitada nii rabidel, meestearstidel, jumalauurijatel kui mulladel. Põnev on jälgida vastuseid kysimusele, mida tavaliselt ei esitata - nii lihtsalt on kombeks ja nii tehakse, on tavalised vastused, mis filmi peategelane saab. Yhtlasi räägib autor edumeelsete juudi vanematega, kes tahavad, et nende lapsed seda iidset tava enam ei jätkaks ja uurib, miks ei ole see komme säilinud kristlastel. Filmist saame parima ylevaate maailma kõige levinumast kirurgilisest operatsioonist.

02.05. kl 15.05 ETVs: Meelte maailm: Nahk (Entretien avec la matiere, Prantsuse 2003)

04.06. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

05.06. kl 15.50 ETVs: Loonafilm Kodu (Home, Prantsuse 2009).

05.06. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

05.06. kl 19.15 ETVs: 11 000 aastat hiljem: Tasane tulek (ETV 2007).
Hetke, mil eestlastel õnnestus rajada kaasaegne riik, tuli oodata kaua. Ometi oleme oma sajandeid pysinud keelega yks kõige iidsema pysiasustusega ala Euroopas. Uuemad muinasteadlaste uuringud nihutavad inimasustuse algust veelgi ettepoole ja moodne geneetika on toonud uusi vapustavaid avastusi. Millest saab alguse yks rahvus? Kui suur peab olema inimryhm, et olla rahvus? Kui kaugel on rahvuse synnihetk riigi rajamise päevast? Kuidas seda yldse mõõta saab? Tõsielusarja "11 000 aastat hiljem" avaosas näeme mustreid, mis on saatnud eestlaste kauget ajalugu ja mis märgistab yhe rahvuse eluloo olulisemaid tahke.

06.06. kl 00.20 ETVs: Kas on elu pärast kapitalismi? (Eesti 2008).
Kaheksaosaline telesari tutvustab Von Krahli Akadeemiasse elama asunud rahvusvahelist truppi - kunstnikke Saksamaalt, Hollandist, USA-st, Argentinast, Bangladeshist ja Eestist, kes on endale kylla kutsunud lektoreid yle maailma ning kysivad: milline saab olema meie tulevikuyhiskond? Avasaates otsib ryhm taidurlikku väljudnit ökopoliitiku, heategija ja ajakirjaniku Jakob von Uexkulli loengule teemal "Maailm vajab uut narratiivi". Autor Peeter Jalakas, režissöör Elen Lotman.

06.06. kl 09.00 ETVs: Tule metsa, 1/8.
Sarja "Tule metsa!" esimene saade viib Põlvamaale, Kõlleste vallas asuvasse Käbliku tallu. Jahinduse kallakuga turismitalu tutvustavad Anne ja Rein Reitel. Neil on väga häid kogemusi puidu mitmekylgsest kasutamisest ja looduse tuppa toomisest, vana ja uue kokku sobitamisest, talu ymbritseva vee väärtustamisest ja parkmetsa rajamisest. Veendusime, et talu maadel saad liikuda nagu hiiglasuures korteris yhest toast teise jalutades. Käbliku talu omanikud teavad, et loodus avab end nendele, kel on mahti aeg-ajalt peatusi teha, paigale jääda ja ymbritsevat vaadelda. Anne ja Rein Reitel on pyydnud luua mitmesuguseid võimalusi just niisuguste hetkede nautimiseks. Autor ja saatejuht Juhan Aare, režissöör Maire Radsin, produtsent Toomas Lepp.

06.06. kl 12.00 TV3: Tasakaal.

06.06. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum.

06.06. kl 14.00 ETVs: Kas on elu pärast kapitalismi? (Eesti 2008).

07.06. kl 09.00 ETVs: Osoon: Rebase kutsikad; Tondisaar; Taimetark Samuli Martin (ETV 2007).
Osoonis näeme Eestimaa looduse rikkust ja mitmekesisust. Tallame erinevaid matkaradu ja käime inimestest peaaegu unustatud paikades. Tutvume maismaal, vees ja õhus elavate tegelastega ning otsime põnevaid persoone inimeste hulgast. Loodusesse minnakse rahu ja sisemist tasakaalu otsima, uusi elamusi kogema, teadmisi saama või lihtsalt igatsusest sinise silmapiiri järele. Lugude autorid on Sven Paulus, Kristjan Kaljund, Kristo Kiiker, Randel Kreitsberg, Mirjam Matiisen ja Kadri Hinrikus.

07.06. kl 10.00 Kuku raadios: keskkonnatelk.

07.06. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Põhja-Norra. Lofoodi saared.