[text]
Täna on

Ilmus Rahvusraamatukogu 2010. aasta kalender Eesti rahvarõivas sõnas ja pildis Rahvusraamatukogu varamust, mis tutvustab eestlaste rõivastust ja selle muutumist ajas, kirjutas Roheline Värav.

Rahvarõivaste all mõistame eeskätt maarahva rõivastust, mis sai eestluse võrdkuju tähenduse rahvusliku ärkamise ajal. Eesti rahvarõivaid tuntakse enamasti 19. sajandist pärinevate muuseumikogude põhjal, kuid välismaal ilmunud reisikirjades ja ylevaateteostes leidub pilte ja kirjeldusi palju varasemast ajast.

Kalendris on esindatud juba 1586. a. Frankfurdis ilmunud Jost Ammani teos Das Frauentrachtenbuch, mille kolmel puugravyyril kujutatakse ka Liivimaa naist.

Kalendri kaant kaunistab August Georg Wilhelm Pezoldi värviline gravyyr, lehekylgi ilmestavad Friedrich Sigismund Sterni, Anna Triik-Põllusaare, Richard Söödi jt. joonistused, Eesti Rahva Muuseumi albumi illustratsioonid ja postkaardid.

Olulistest rahvarõivauurimustest on esindatud Helmi Kurriku 1938. a. ning Melanie Kaarma ja Aino Voolmaa 1981. a. ilmunud koguteosed Eesti rahvarõivad. Fotolavastuslikult huvitavad on Sven Arbeti fotod Varraku teoses Eesti rahva rõiva ilu (2004). Ka eri ajastute plakatitel on rahvarõivaid kasutatud.

Kalendrit saab osta raamatukauplustest ja Rahvusraamatukogu võrgupoest.

Põimukuu 29. päevani on avatud samateemaline näitus Rahvusraamatukogu harulduse kogu näitusesaalis.

Vaata ka: http://www.nlib.ee/


Roheline Värav