[text]
Täna on

08.06. kl 11.50 ETVs: Loonafilm Kodu (Home, Prantsuse 2009).
Inimene on olnud maakeral vaid 200 000 aastat, kuid selle ajaga oleme suutnud lõhkuda ligi nelja miljardi elava aastaga loodud tasakaalu. Selle eest tuleb kallilt maksta, kuid nyyd on liiga hilja kõhklemiseks: inimkonnal on ainult kymmekond aastat aega, et anda tagasikäik, teadvustada Maa loodusrikkustele tekitatud kahju ja muuta oma tarbimisharjumusi. Yann Arthus-Bertrand filmis õhust enam kui 50 maad ning jagab meiega oma imetlust ja muret. Nende ainulaadsete kaadritega asetab ta nurgakivi hoonele, mille me kõik koos peame yles ehitama.

08.06. kl 19.10 ETVs: Loonasari Imetajate elu, 6/10: Kõigesööjad (The Life of Mammals, Inglise 2002).
namik imetajaid keskendub teatud toidule - kes sööb ainult sipelgaid, kes yksnes seemneid, kes liha. On siiski olemas ka teistsugune toitumiskäitumine. Kõigesööjate toidulaud on nii lai, et nad võivad alati syya parimat, mis parasjagu saadaval, ent selline käitumine nõuab ka erilisi oskusi. Kõigesööjad peavad olema loomu poolest uudishimulikud, nagu pesukaru, kes oma väga tundlike käppadega otsib toitu nii maalt kui veest. Neil peab olema väga hea haistmismeel, nagu omapärase välimusega babirussal ehk hirvseal, kes tunneb kypsete viljade lõhna kaugelt ära. Kuid ennekõike peavad nad olema väga kohanemisvõimelised. Pesukarud, kährikud, rebased, rotid ja isegi karud on leidnud oma koha linnades. Selline käitumine töötab suurepäraselt ka kõige edukama imetaja - inimese puhul.

09.06. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

09.06. kl 12.35 ETVs: Tule metsa.
Sarja "Tule metsa!" esimene saade viib Põlvamaale, Kõlleste vallas asuvasse Käbliku tallu. Jahinduse kallakuga turismitalu tutvustavad Anne ja Rein Reitel. Neil on väga häid kogemusi puidu mitmekylgsest kasutamisest ja looduse tuppa toomisest, vana ja uue kokku sobitamisest, talu ymbritseva vee väärtustamisest ja parkmetsa rajamisest. Veendusime, et talu maadel saad liikuda nagu hiiglasuures korteris yhest toast teise jalutades. Käbliku talu omanikud teavad, et loodus avab end nendele, kel on mahti aeg-ajalt peatusi teha, paigale jääda ja ymbritsevat vaadelda. Anne ja Rein Reitel on pyydnud luua mitmesuguseid võimalusi just niisuguste hetkede nautimiseks.

09.06. kl 13.05 ETVs: Loonasari Imetajate elu, 6/10: Kõigesööjad (The Life of Mammals, Inglise 2002).

09.06. kl 17.00 ETVs: Siiditeel (Eesti 2008)
Siiditee alguspunkt Hiina. Alustame teekonda. Pilvelõhkujad vahelduvad vana ja väärikaga. Yllatav on näha, et maapiirkondades, eriti Gansu provintsis, elab ysna palju inimesi koobastes. Tundub, et mäenõlvade liivakivisse või savisesse pinnasesse koobaste kaevamine on majade ehitamisest lihtsam. Imelist teekonda juhivad Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

10.06. kl 17.00 ETVs: Siiditeel (Eesti 2008).
Uiguuria. Taklimakani kõrbes, mis juba iidsetel aegadel oli Siiditeeliste kardetuim koht, jääme liivatormi kätte. Siin võis kergesti suuna kaotada ja liivatormis hukkuda ning just inimluud olid tihti teejuhiks järgmistele tulijatele. Uiguuriat aitavad avastada Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.


11.06. kl 11.50 ETVs: 11 000 aastat hiljem: Tasane tulek (ETV 2007).
Hetke, mil eestlastel õnnestus rajada kaasaegne riik, tuli oodata kaua. Ometi oleme oma sajandeid pysinud keelega yks kõige iidsema pysiasustusega ala Euroopas. Uuemad muinasteadlaste uuringud nihutavad inimasustuse algust veelgi ettepoole ja moodne geneetika on toonud uusi vapustavaid avastusi. Millest saab alguse yks rahvus? Kui suur peab olema inimryhm, et olla rahvus? Kui kaugel on rahvuse synnihetk riigi rajamise päevast? Kuidas seda yldse mõõta saab? Tõsielusarja "11 000 aastat hiljem" avaosas näeme mustreid, mis on saatnud eestlaste kauget ajalugu ja mis märgistab yhe rahvuse eluloo olulisemaid tahke.

11.06. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

11.06. kl 17.00 ETVs: Siiditeel (Eesti 2008).
Ei saa vastu panna võimalusele põigata korraks ajalooliselt Siiditeelt kõrvale ja kylastada ka Tiibetit. Oleme sunnitud liikuma mägedes kiiresti ja ohtlikult kõrgele, mis halvendab mõnede meeskonnaliikmete enesetunnet ja tekib mäehaiguse oht. Kasutusele võetakse hapnikuballoonid. Ees ootab maailma kõrgeima mäekuru läbimine. Teejuhtideks sellel raskel teel on Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

11.06. kl 21.45 ETV2: Ehh, uhhuduur: Gobi kõrb (ETV 2003).
Reis jalgratastel läbi Aasia. Operaator Liivo Niglas, režissöör Priit Kuusk.

12.06. kl 17.00 ETVs: Siiditeel (Eesti 2008).
Tiibet. Yrgse looduse ryppe on peitunud iidsed kloostrid. Pyha mägi Kailash on yhtaegu kutsuv ja samas ka hirmutav. Kas suudame läbida jalgsi 52 kilomeetrit ja seda tuisus ning tormis? Teejuhtideks sellel raskel teel on Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

12.06. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

13.06. kl 00.15 ETVs: Kas on elu pärast kapitalismi? (Eesti 2008).
Milliseks muutuvad tulevikus linnad ja kuidas korraldavad oma elu sealsed inimesed? Telesarja teises osas vastab neile kysimustele Von Krahli Akadeemia kylaline, Suurbritannia mõtleja ja teenäitaja Rob Hopkins. Akadeemia rahvusvaheline ryhm annab kuuldule-nähtule oma tõlgenduse.

13.06. kl 09.00 ETVs: Tule metsa.
Teine saade viib Jõgevamaale, mis on Eesti yks metsasemaid maakondi. Siinsete erametsaomanike hallata on yle 50 tuhande hektari. Yheks tegijaks kohalikus metsaomanike seltskonnas on Valdek Salum. Temale kuuluv Pilli talu asub Pala vallas. Valdek Salumil on kaks suurt kirge - metsandus ja masinad, mis on teda saatnud läbi elu ning aidanud yle saada ka tugevatest saatuselöökidest.

13.06. kl 10.30 ETVs: Olõ õi: Talunik on huvideta mats.
"Olõ õi!" ytleb võrokas, kui kuuleb midagi, mis pole tõsi. Selliste asjade hulka kuuluvad ka myydid, mis meie peades teinekord aset on võtnud. Myyt ytleb, et talunik on huvideta mats, kes varavalges põllule läheb ja hilisõhtul tuleb. Millekski tal peale talutöö mahti pole. Tegelikult on talunike hulgas väga põnevaid inimesi. Näiteks Vastseliina mees Pungitsa Meelis lustib lisaks talu põldudele ka rammumeeste jõukatsumistel. Liinamäel teraviljatalu pidav Saare Evar aga kaitses mullu Tartu Ylikoolis doktorikraadi. Myyti läheb kummutama saatejuht Karu Taavi. Režissöör Juho Jalviste, toimetaja Grethe Rõõm. Saade on osa programmist "Lõuna-eesti keel ja kultuur".

13.06. kl 11.20 TV3: Tasakaal.

13.06. kl 12.50 ETVs: Kas on elu pärast kapitalismi? (Eesti 2008).

13.06. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Leanne Barbo.

14.06. kl 09.00 ETVs: Osoon: Laanerähn. Emajõe lodi. Väike-Pakri.
Eesti sisevetes seilasid lodjad yle 600 aasta. Lotjadega peeti hansa-ajal kaubavahetust Venemaaga. Vanade kuvade ja mõnede teadjameeste meenutuste abil otsustas Emajõe Lodjaselts ainulaadse veesõiduki uuesti yles ehitada. Vanaaegsel laeval seilamist ja meremehe-elu maitsmist pakutakse tänapäeval huvilistele raha eest. Osoon veetis yhe päeva puust kaubapurjekal Väiksel Emajõel ja Võrtsjärvel.
Mati-Erki Nyman, ainuke Väike-Pakril aastaringselt elav inimene, räägib elust saarel ja Väike-Pakri taimestikku tutvustab bioloog Tõnu Ploompuu. Osooni lood seob kokku Vladislav Kor?ets. Saate tegid Mirjam Matiisen ja Sven Paulus.

14.06. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

14.06. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Jotunheimenis - Norra katusel.
Kordus kl 23.05.

14.06. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Õiõ seto.
Õie Sarve ansambli pika tegutsemisaja krooniks värskelt ilmunud tsyyr - heliplaat "Laulasi ma viie võrra", Stuudios Õie ja Maarja Sarv, kysib Leanne Barbo.