[text]
Täna on

15.06. kl 17.00 ETVs: Siiditeel (Eesti 2008).
Tiibeti kivikangrud. Mõnel pool on lisaks kividele kombeks ande tuua: kivide vahele asetatakse loomapäid, raha ja maiustusi. Enamasti kaunistavad kivikangruid ka valgest või värvilisest siidist kangasiilud. Siia jäetakse ka mõni riideese või mõnikord lihtsalt juuksesalk. Sel ajaloolisel teel on teejuhtideks Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

15.06. kl 19.10 ETVs: loonasari Imetajate elu, 7/10: Tagasi vette (The Life of Mammals, Inglise 2002).
Kui esimesed elusolendid lahkusid veest ja asusid maismaad vallutama, algas meeletu toidujaht. Miljonite aastate jooksul toidupuudus yha syvenes ja lõpuks astusid mõned imetajad yhe suurima murrangulise tähtsusega sammu arenguloos - nad pöördusid vette tagasi. Karvastiku säilitanud saarmad ja hylged poegivad kuival maal, kuid suudavad toiduotsingutel sukelduda väga sygavale vette. Õhku hingavatest ja poegi synnitavatest delfiinidest ning vaaladest said maailmamere uued kytid. Need keeruka suhtlemisviisi ja voolujoonelise kehaga imetajad, kes arendavad vee all suurt kiirust, on lahendanud kõik võõras karmis keskkonnas elamisega seotud raskused.

16.06. kl 11.45 ETVs: loonasari Imetajate elu, 7/10: Tagasi vette (The Life of Mammals, Inglise 2002).

16.06. kl 14.20 ETVs: Tule metsa.
Teine saade viib Jõgevamaale, mis on Eesti yks metsasemaid maakondi. Siinsete erametsaomanike hallata on yle 50 tuhande hektari. Yheks tegijaks kohalikus metsaomanike seltskonnas on Valdek Salum, kellele kuuluv Pilli talu asub Pala vallas. Valdek Salumil on kaks suurt kirge - metsandus ja masinad, mis on teda saatnud läbi elu ning aidanud yle saada ka tugevatest saatuselöökidest. Autor ja saatejuht Juhan Aare.

16.06. kl 14.45 ETVs: Olõ õi: Talunik on huvideta mats.
"Olõ õi!" ytleb võrokas, kui kuuleb midagi, mis pole tõsi. Selliste asjade hulka kuuluvad ka eelarvamused, mis meie peades teinekord aset on võtnud. Eelarvamus ytleb, et talunik on huvideta mats, kes varavalges põllule läheb ja hilisõhtul tuleb. Millekski tal peale talutöö mahti pole. Tegelikult on talunike hulgas väga põnevaid inimesi. Näiteks Vastseliina mees Pungitsa Meelis lustib lisaks talu põldudele ka rammumeeste jõukatsumistel. Liinamäel teraviljatalu pidav Saare Evar aga kaitses mullu Tartu ylikoolis doktorikraadi. Eelarvamust läheb kummutama saatejuht Karu Taavi.

16.06. kl 15.15 ETVs: Naksi naane ma leelotama, imä laulõ laulõmahe (ETV 1998).
Setu laulukoor "Leiko" on aastakymneid Kagu-Eesti rahva laulukultuuri elus hoidnud ja edasi kandnud. Saates kõlab leelo nii Värskas kui New Yorgis, nii oma ehedal kujul kui Kalda-Lunge tänapäevases töötluses Peeter Jalakase lavastuses "Eesti mängud". Režissöör Ruti Murusalu, toimetaja Ruth Alaküla.

16.06. kl 17.00 ETVs: Siiditeel (Eesti 2008).
Karakuli järv. Kohalikud kirgiisid pakuvad oma jurtas meilegi peavarju. Tapetakse lammas. Lambasilm, lamba aju ja pärasool on hõrgutised, millest kylalisel pole viisakas loobuda. Kuivatatud sõnnik pliidi all loob õdusa olemise. Teejuhtideks on Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

17.06. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

17.06. kl 17.00 ETVs: Siiditeel (Eesti 2008).
Pakistanis on piirkondi, kus sind lausa sunnitakse endale kylla tulema. Sealsamas mõned kilomeetrid eemal, kus tegutseb Taliban, on keelatud ilma relvastatud saatjata liikuda. Karmid reeglid suhtluses naistega sunnivad Pakistani mehi leidlikkusele. Näiteks punane habe tähendab - otsin naist. Siiditeel käivad Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

18.06. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

18.06. kl 17.00 ETVs: Siiditeel (Eesti 2008).
Kašmiiris ootab meid ees ujuv palee, mille antiiksed vaibad paitavad teeliste väsinud jalgu. Siin saame ka oma esimesed vajalikud õpetussõnad vaipadest, mis olid Siiditee yheks kaubaks. Siinsetel turgudel on myygil ka rubiinid ja safiirid. Ootamatult aga ristuvad meie teed salakaubavedajatega… Siiditeel käivad Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

19.06. kl 17.00 ETVs: Siiditeel (Eesti 2008).
Tee Pakistanist Afganistani on äraytlemata põnev, läbides nn hõimupiirkondi, kus keskvõim justkui ei kehti ja elatakse hoopis teiste reeglite järgi. Kõrvuti lihatykkidega ripuvad kaupluste vaateakendel automaadid ja igat sorti uimastid on vabamyygis. Kohalik politsei eraldab meie turvalisuse tagamiseks väiksema veoauto koos pyssimeestega. Teejuhtideks sel raskel retkel on Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

19.06. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

20.06. kl 00.40 ETVs: Kas on elu pärast kapitalismi? (Eesti 2008).
Mis juhtub, kui tänu ilmastiku muutustele kerkib õhusoojus meie ymber kas või mõne kraadi võrra? Von Krahli Akadeemia kylalisena jagab selgitusi Briti ajakirjanik ja keskkonnakaitsja Mark Lynas.

20.06. kl 09.00 ETVs: Tule metsa.
Sarja "Tule metsa" kolmandas saates oleme Valgamaal ja vaatame Ats Käisi majandatud metsi. Talul on metsa ligikaudu 400 hektarit, osa sellest päritud, suur osa aga kokku ostetud ning mees on omandanud ka röövraiete käigus laastatud metsi. Saates saab sõna ka Ivan Orav. Lõpetuseks meenutame, et sygisel algab metsandusmeetme taotluste järjekordne voor. Autor ja saatejuht Juhan Aare.

20.06. kl 10.30 ETVs: Olõ õi: Kultuur maakaid ei huvita.
Olõ õi, et maale on jäänud elama matsid, kellest kultuur kauge kaarega mööda läheb. Olõ õi, et kultuur ainult linnas synnib. Maakad lausa elavad kultuuri sees. Myyti aitavad koos Karu Taaviga murda perekond Lillmaa ja Hõrna Aare.

20.06. kl 11.55 ETVs: Kas on elu pärast kapitalismi? (Eesti 2008).

20.06. kl 12.00 TV3: Tasakaal.

20.06. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Õiõ seto.
Õie Sarve ansambli pika tegutsemisaja krooniks värskelt ilmunud tsõõr - heliplaat "Laulasi ma viie võrra", Stuudios Õie ja Maarja Sarv, kysib Leanne Barbo.


20.06. kl 19.15 ETVs: Rein Marani loodusfilm. Aranei (Eesti Telefilm 1978).
Aranei - ämblikud võrguniitidel, rohukõrtel ja puukoortel, mis inimese silma kõrguselt ehk muidu nähtamatuks ja mõistmatuks jääb.

21.06. kl 09.00 ETVs: Osoon: Lootose väljad. Volga deltas. Elektriauto. Saarnaki laid (ETV 2007).
Hiiumaa kylje all asuv ilus Saarnaki laid on teadaolevalt umbes 2000 aastat vana. Saarnaki laiul teejuhiks oleva Tiit Leito sydameasjaks on aastakymneid olnud Hiiumaa laidude hoidmine ja kaitsmine. Osoonil õnnestus kohtuda ka Saarnaki viimase põlisasuka Anton Saarnaki lapselapsega ja kuulda tema mälestusi. Laidu käis uudistamas Sven Paulus.
Leiutajatest pole Eestis kunagi puudus olnud. Muhumaa mees Eldur Väärtnõu saab oma majapidamises suurepäraselt hakkama ka ilma Eesti Energiata, sest elamiseks vajaminevat elektrit toodab ta enda ehitatud tuulik. Tuulikuehitajaid on Eestis teisigi, aga elektriauto peale võiks mees julgesti patendi võtta. Kaassõitjana tegi väikese ringi kylavahel ka saatejuht Kristo Kiiker.

21.06. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonantelk.

21.06. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Norra fjordid ja liustikud.
kordus kl 23.05.

21.06. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Chveneburebi.
Öölaulupeol "Märkamisaeg" esinenud gruusia ansambli Chveneburebi esimene poolvalmis helikandja, stuudios ansambli juht Beka Gonashvili, kysib Leanne Barbo.