[text]
Täna on

Käsitööyhistu ESI avas läinud nädalal Võru käsitöökeldris leivaahju, et hakata huvilistele leiva tegemisega seonduvat õpetama, kirjutas Võrumaa Teatajas Mari-Anne Leht.

„Lasime poodi teha leivaahju koos leso ja pliidiga, et nii kylalistel kui ka meil endil oleks siin mõnusalt soe ning linnas oleks nostalgiahõnguline koht, kus saab ka muust kui rahast ja raskustest mõelda,” ytles seltsi juhatuse liige Anneli Luisk.

Tema sõnul näeb samasugust leivaahju veel vaid Setumaal. „Yheks põhjuseks on see, et ahjumeister Valter Leies ei tee kunagi kahte yhesugust kyttekollet,” täpsustas Luisk.

Tulevast kuust saavad kõik, keda huvitab, kuidas leib valmib, sellega tutvust teha, sest hobi korras viiendat aastat leiba kypsetav Ivi Lepland hakkab käsitöökeldris oma oskusi jagama.

„Proovikypsetamised kinnitasid, et puudega köetavas ahjus kypseb leib hästi. Ahju mahub korraga kuus vormi,” kiitis senini peamiselt elektriahjus leiba kypsetanud Lepland.

Tema sõnul kulub huvilistel leivateoks yks päev. „Hommikul häälestan tulijad leivategemise lainele sellega, et räägin, kuidas ammustel aegadel leiba tehti. Kunagi oli ju leib esimene toit, kõik muu aga leivakõrvane. Räägin kõigest, mis inimesi seoses leivategemisega huvitab,” lausus Lepland.

Seejärel tehakse koos leivatainas ja asetatakse see vormis lesole kerkima. Sellele kuluva enam kui viietunnise aja peavad huvilised ise sisustama.

Kerkinud leivatainas pannakse yhiselt ahju. Kypsemiseks kulub yle tunni ja selle aja saavad kohaletulnud teetassi juures juttu ajada või käsitööd teha. Lõpetuseks saab äsja ahjust võetud sooja leiba maitsta.

Esimesed huvilised on ennast käsitöökeldris juba kirja pannud.

„Lasteaialastega ei pea leivategemist enam kaugele vaatama sõitma, seda saame nyyd kohapeal näha,” rõõmustas Võru Päkapiku lasteaia kasvataja Aili Põder.


Võrumaa Teataja