[text]
Täna on

Eesti Vabaõhumuuseumis saab suvehooajal näha kolme näitust: "Meie igapäevast leiba...", "Eestisse armunud... Karl Tihase joonistusi ja skitse 1940.-1950. aastatest", "Pillimehed ja lauljad", vahendas Roheline Värav.

Pulga talu rehealuses on näitus leivast ja leiva jõudmisest meie lauale: „Meie igapäevast leiba...”. Siit saab ylevaate talutöödest, mis tuli leiva saamise nimel teha - olgu selleks siis maa harimine, kynd ja kylv, viljalõikus, rehepeks ja tuulamine, jahvatamine ning lõpuks leiva kypsetamine. Näituse koostamisel on kasutatud fotosid Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Vabaõhumuuseumi fotokogust ning erakogudest. Mälestuskillud ja rahvatarkused on pärit Eesti Rahva Muuseumi kirjasaatjatelt ja Eesti Kirjandusmuuseumi rahvaluule arhiivist.

Näituse koostajaks on Eesti Vabaõhumuuseumi peavarahoidja Elvi Nassar. Näitus on avatud heinakuu 26. päevani.


Kolu kõrtsi talli all saab näha näitust: „Eestisse armunud... Karl Tihase joonistusi ja skitse 1940. - 1950. aastatest”. Näitus on pyhendatud Eesti taluehitiste uurija ning Eesti Vabaõhumuuseumi asutaja Karl Tihase 95.s ynnipäevale. Olgugi, et Karl Tihase oli ka meisterlik akvarellist, keskendub käesolev näitus temale kui silmapaistvalt andekale joonistajale. Täpse joonega on ta jäädvustatud taluhooneid ja –mööblit, mustreid ja ehitiste osi. Joonistaja on oma avala olekuga avanud maainimeste maja-, aida- ja sydameuksed ning pannud vastutasuks oma joonistustesse kogu hinge, kyllap olnud seda tehes õnnelik ja justkui armunud.

Näituse koostajaks on Eesti Vabaõhumuuseumi teadussekretär Maret Tamjärv.

Karl Tihase skitse ja joonistusi saab näha heinakuu 26. päevani.


Jyri-Jaagu kalaaidas saab näha Soome Instituudi koostatud näitust A.O. Väisaneni kuvadest “Pillimehed ja lauljad”. Näitus tutvustab soome muusikateaduste professori ja pärimuseuurija Armas Otto Väisäneni (1890-1969) ylesvõtteid rahvapillidest, muusipärimust kogumas. Noore yliõpilasena tegi ta juba 1913. a põhjaliku uurimisreisi Setumaale, mis jäi teda köitma hiljemgi. Just A. O. Väisäneni peetakse setu lauluema Anne Vabarna avastajaks ja tutvustajaks. Nii temalt kui Miko Odelt on ta yles kirjutanud tuhandeid värsse. Väisäneni reisipäevikud “Setumaalta Harjumaalle” on Timo Leisiö poolt toimetatuna välja antud 1992. a .Käesoleval näitusel olevad fotod on jäädvustatud ajavahemikus 1912-1923.

Näitus on avatud heinakuu 31. päevani.


Roheline Värav