[text]
Täna on

20.07. kl 11.20 ETVs: Elolinõ: Ehituskunst (ETV 2006).
Yks õige eesti mees pyyab ikka oma kätega kodu ehitada. Margus Palolill leidis Setumaal vana maja, mida nyyd korda teeb. Lisaks palkidest elumajale tahaks ta taastada ka savist laudahoone, kuid see võtab rohkem aega. Marko Kikas on aga valmis Contrale õpetama, kuidas savist elumaja ehitada ja mida selle juures veel vaja on.

20.07. kl 19.10 ETVs: Loonasari Alusmetsa varjus, 2/5: Õhkutõus (Life in the Undergrowth, Inglise 2005).
Kui juunipäike hakkab loojuma, tulevad vaiksest jõeveest välja viirastuslikud kujud ja tõusevad esimest korda õhku. Need on yhepäevikud, kes näitavad, kuidas kasutati maailma kõige esimesi tiibu. Sarja teine osa jutustab loomariigi esimestest lendajatest. Ylikiire kaameraga filmitud kaadrid näitavad porikärbeste ja sirelaste välkkiireid reaktsioone. David Attenborough kohtub silmast silma salapäraste 17-aastaste tsikaadidega ja maailma suurima ning tõenäoliselt kõige julmema putukaga - titaansikuga.

21.07. kl 11.20 ETVs: Elolinõ: Ravitsemine (ETV 2006).
Kui juba esimeste haigusemärkidega appi võtta see, mis tuleb maast, taimedest ja puudest, siis on lihtne terveks saada. Irje Karjus ehk Metsamoor teab, mida sisse võtta ja mida peale määrida. Contra saab abi oma haigele kurgule ja õpib ka ise tarkusi juurde. Mesinik Rainer Kinsigo teab aga mõndagi mesilaste nõelamisest ja kuidas see tervisele mõjub.

21.07. kl 11.50 ETVs: Loonasari Alusmetsa varjus, 2/5: Õhkutõus (Life in the Undergrowth, Inglise 2005).

21.07. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

21.07. kl 21.10 ETVs. Olõ õi: Jahimehed on mõrtsukad ja joodikud.
Olõ õi, et jahimehed on halastamatud mõrtsukad, kel uhke neljarattaline tagumiku all ja kes lasevad metsas kõike, mis vaid liigub. Jahimeeste tegemisi käis saatejuht Karu Taavi kaemas koos Kerge, Bernhardi, Kivistiku Mati, Kauna Toomase ja Tamme Üllariga.

22.07. kl 11.20 ETVs: Elolinõ: Mahepõllundus (ETV 2006).
Drenkhanite peres on au sees mahepõllundus ja nii kasvavad ilusad kapsad, peedid, kartulid ning porgandid. Need maitsevad nii inimestele kui loomadele, nii lehmadele kui ka pere suurele hundikoerale. Oma talus kasvatatud vilja ja heina viiakse talvel ka metsloomadele. Mahe suhtumine tähendab seda, et inimene ja loodus on sõbrad. Selline kasvatus on ka pere lapsed viinud aiandust või metsandust õppima ja õpetama.

23.07. kl 11.25 ETVs: Elolinõ: Kylapood (ETV 2006).
Contra läheb autolavkast syya ostma ja ajab juttu liikuva poe kauaaegse juhi Siska Mardi ning ostjatega. Maainimene peab ikka nimekirja tegema, enne kui poodi tuleb. Kui midagi ära ununeb, siis selle järele pole võimalik kohe lipata. Lähim pood asub enamasti 5-20 kilomeetri kaugusel. Buss käib harva ja jala ei jaksa - nii ongi autopoed kõige käepärasem võimalus. Vahepeal hyppab Contra sisse ka taasavatud Loosi poodi.

23.07. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

24.07. kl 11.25 ETVs: Elolinõ: Puutöö (ETV 2006).
Puutööd tehes peab alati vaatama, milleks puu tahab saada. Vanast puust on näiteks hea kannelt teha. Sellega noor mees Mihkel Soon oma töötoas Antoniuse Gildis tegelebki. Hannes Ots aga ei kasuta puud mitte ainult asistel eesmärkidel, vaid tema talus puutööpäevadel valmivad huvitavad puukujud. Contra jääb oma liistude juurde ja teeb puuluuletuse.

24.07. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

25.07. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Ilgi.
Tuntuima läti "postfolklooriansambli" Ilgi plaat Bâreņu Šûpuļdziesmas vaeslapse- ja unelauludega aastast 1993. Saate tegi Leanne Barbo.

25.07. kl 18.05 ETVs: Loonasari Emake Maa, 1/4: Maakera kui systeem (The Planet, Rootsi 2006).
Loonafilmides näeb harva inimesi - otsekui oleks yles võetud puutumata loodust. See mulje on ekslik, sest ykski liik ei ole avaldanud maakerale nii suurt mõju ega seda nii palju muutnud, kui inimene praegu. Jääliustikud sulavad, miljard inimest kannatab veepuuduse käes ja suured loonaõnnetused on mitu korda sagenenud. Sarjas "Emake Maa" räägitakse maakerast kui tervikust, kus yksikud syndmused on omavahel seotud.

25.07. kl 19.15 ETVs: Rein Marani loonafilm.Tutkad (Eesti 1976).
Film annab ettekujutuse väga omapärasest lindude mängust, mille jälgimiseks looduses kuluks nädalaid. Rein Maran pyyab vahendada lindude "keelt" ja viia vaatajat oma kyll teadusliku, aga yhtlasi poeetilise ainekäsitlusega lähemale loodusele, mille keskel me elame, millega aga oleme sidet kaotamas.

26.07. kl 09.00 ETVs: Osoon: Luiged. Villu Veski (ETV 2008).
Luiged on kahtlemata yhed ilusamad linnud, kes kevadist linnurännet ilmestavad ja arvatakse, et neid tuntakse. Tegelikult pesitseb meil kolme liiki luiki: laululuiged, kyhmnokk-luiged ja väikeluiged. Kuidas neil vahet teha? Saksofonist Villu Veski muusika on kõlanud maailma eri paigus Argentiinast Fääri saarteni. Mees ise elab Muhumaal ja on selle paiga loodusega lapsest saati kokku kasvanud. Villu arvates on loodus parim paik muusika tegemiseks ja kuulamiseks. Kyllap sellepärast valiti ka muusikafestivali "Juu Jääb" toimumiskohaks põlispuudega Muhumaa vana talu õu.

26.07. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

26.07. kl 13.30 ETVs: Loonasari Emake Maa, 1/4: Maakera kui systeem (The Planet, Rootsi 2006).

26.07. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Ahvenamaa saared. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna.
Kordus kl 23.05.

26.07. kl 15.45 ETVs: Piiri pääl: Paganamaalt Litsmetsa (Eesti 2005).
Kilomanni kylas kuuleme Tanilsoo Aare eurolaulu. Aare on kõva laulumees. Ise ytleb ta enda kohta, et on lyyriline tenor. Tal on kindel seisukoht, kuidas võru keelt "tsolkimise" eest kaitsta. Krabi koolis tehakse võrukeelset näitemängu. Tyki nimi on "Uduvere laat" ja see räägib põrsakauplemisest. Krabi kool on suur ja ilus, aga lapsi võiks seal rohkem olla. Mõned väikesed vanapaganad Paganamaal siiski ringi jooksevad. Samuti kuuluvad Paganamaa juurde Antonite pere kitsekari ja koera asendav metsseapõrsas. Võrukeelse laulu juuri otsime Antsla lähedalt Pulga Jaani juurest. Pulga Jaan esitab oma lapselapsele loodud hällilaulu, taustaks laulavad tema kuked ja kanad. Tsooru kandis on Litsmetsa kyla, aga kyla silti teeservas pole. Kylasse on õige vähe inimesi elama jäänud. Naabrimehed Hommiku Tuudo ja Lieberti Teodor kinnitavad, et Litsmetsas pole iialgi mingit litsimaja ega litsegi olnud. Nimi on hoopis Saksa paruni nimest kylale kylge jäänud. Kyllap see nii ongi, jääme meiegi uskuma.

26.07. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Cap Negre. Muusika oksitaani laulikult Peire Boissiere'lt ja tema ansamblilt Cap-Negre,
Plaat "Passat Deman" ilmus aastal 1999. Saate tegi Leanne Barbo.