[text]
Täna on

Setomaal Luhamaal eile toimunud kuueteistkymnendast Seto kuningriigi päevast võttis 0sa 5000 inimest, vahendas ERR.

Päeva tähtsaimaks syndmuseks oli Setomaa uue ylembtsootska valimine. 451 hälega osutus valituks rahvaluuleuurija ja Seto yhiskonnategelane Õie Sarv. Senine sootska Silver Hydsi jäi 446 häälega napilt teiseks.

"Lämmi tunne om," sõnas uus kuningriigi ylembtsootska ametisse vannutamise ning sõjaväe paraadi vastuvõtmise järel. Paraadil oli esindatud Misso kooli kyberkaitse pataljon, Poloda paabade kymblusryhm, purõjad lambad, allveelaev Poloda Höödo, Meremäe merevägi, nõukogude miilitsa patrull ning kahurivägi ja hulk muud rasketehnikat.

Kuningriigipäeva esimesel poolel toimunud võistlustest olulisema – sõnolise ehk laulumeistri võistluse võitis Elvi Nassar Tallinna leelokoorist Sõsarõ. Tänavu tuli leelotamise võistlusel sõnolistel luua laul seto koduviinast – handsast. Lisaks valisid kuningriigi alamad ka parima käsitöölise, joogi- ja söögimeistreid, mängijaid ja pillimehi.

Kuningriigi päev oli juba kuueteistkymnendat korda põhjus setodel yle ilma kokku saada, aga mitte ainult neil. Nii mõnigi kuningriigi päeval käinu tunnistas, et taasleidis siin oma juured.

Ja majanduslangust pole Seto kuningriigis eriti tunda, sest, nagu ytleb siinne rahvas ise - vaeselt, aga kultuuri poolest rikkalt on siin alati elatud. Triin, Kerti ja Kadri Vissel näiteks on moodustanud yhise firma, mis pakub seto toitu ja käsitööd.

Setodel ja kõigil Eestimaal on põhjust rõõmu tunda, sest kui hästi läheb, on seto leelo juba mõne kuu pärast UNESCO kultuuripärandi nimekirjas.

"Setomaal on hea see, et seto kyla hakkab elama," ytles Setomaa senine sootska Silver Hydsi. "Käsitööd tehakse rohkem kui kunagi varem, seto leelot lauldakse rohkem kui varem ning noored on hakanud pilli mängima ja leelokoorist osa võtma. Elu läheb edasi."

Täna esitleti esimest seto keele lugemikku, mille järgi hakkavad koolides toimuma pärimustunnid.

"Siin on rahvalaulu, vanemate inimeste lugusid. See on läbilõige seto keelest, seto yhiskonnast ja seto maailmanägemisest," ytles Aare Hõrn.

Setomaa kultuuripärandi hoidmiseks mõeldud riikliku kava summad on iga aastaga vähenenud.  Aga setod on rahul, et neil need kolm miljonit kroonigi on.

"Meie jaoks on tähtis Setomaa ajalehe väljaandmise jätkamine, mis jõuab iga setomaalase postkasti tasuta," rääkis Aare Hõrn. "Selle kaudu me teavitame rahvast, mis Setomaal toimub ja millistel syndmustel osaleda. Teine oluline asi on suhtlemine Eesti riigi rahvaga. Saated Vikerraadios on meile väga olulised. Ja kolmas -  muuseumid on meile väga oluline valdkond."

Paljude setode jaoks on jätkuvalt mureks Venemaa pool piiri asuvate lähedaste hauaplatside kylastamine. Kuigi Eesti ja Venemaa on leppinud kokku kohalike elanike lihtsustatud viisakorra, on sellega tegelikult tyli ja  kyll ja kyll.


Vaata ERR uudist