[text]
Täna on

03.08. kl 19.10 ETVs: Loonasari Alusmetsa varjus, 4/5: Lähisuhted (Life in the Undergrowth, Inglise 2005).
Selgrootute maailmas põimuvad tihedad suhted teiste loomade ja taimedega. Ainulaadsed kaadrid maailma väikseimast putukast näitavad, kuidas vaid 0,2 mm pikkune ripskireslane "ujub" vee all, otsides vesimardika mune, et omakorda neisse muneda. Amazonase vihmametsas võib kohata "kuradiaedu" ehk piirkondi, kus kasvavad ainult yhte liiki puud. Sipelgad, kellele need puud peavarju annavad, hoolitsevad selle eest, et ykski teist liiki taim ei saaks seal kasvama hakata. Villimardika vastsed kogunevad rohukõrre tippu, matkides yheskoos emamesilast. Kui läheneb isamesilane, klammerduvad mardikavastsed tema kõhu kylge. Mesilane lendab ära ja leiab õige partneri. Paaritumise ajal kolivad mardikavastsed emase seljale, kes kannab nad oma urgu, kus nad söövad tema õietolmuvarusid.

04.08. kl 11.45 ETVs: Loonasari Alusmetsa varjus, 4/5: Lähisuhted (Life in the Undergrowth, Inglise 2005).

04.08. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

05.08. kl 22.15 ETVs: Tõsielufilm Uus päev luuakse idakaares (Uus päev luuakse idakaares, Eesti 2008).
Piirid ei erista mitte ainult riike ja rahvaid, vaid asuvad ka erinevate elmade ja piirkondade vahel. Tihti on just usulis-elmalised alad palju laiemad riikidest. Harvad on aga juhud, kus sellist puhvri rolli mängib terve rahvas. Kuidas elavad setud yhiseuroopa idapiiril? Piiril, mis tinglikult jagab kaheks ortodoksse ida ja katolik-luterliku lääne ning samas lõikab traataia ja kontrollpunktidega pooleks rahva põlise maa, kus aastasadu elatud. Olles sunnitud vastu võtma apostliku õigeusu, jäid nad oma keele ja elmaga võõrasteks ehk tšuudideks (tšužie) venelastele. Samal ajal arenes maarahva rahva elm ja keel luterluse mõjuvõimu all teises suunas ja nii jäid setud võõraks ka emamaale ja ylejäänud maarahvale. Nimetuse - setud - said nad alles 19. sajandi keskpaiku. Neil pole oma kirjakeelt ja rahva ajalugu kannab edasi suuline mälu. Kas ka niisugusel mälul on oma piir? Tänu tihedale suhtlemisele setude ja venelaste vahel on tekkinud ainulaadne mälu, mis on tänapäeva kaasa võtnud rea kombeid ja uskumusi eestlaste muinasaegadest. Filmis tahame näidata selle mälu muutumist ajas, kus segunedes vene õigeusuga on tekkinud uus omalaadne piirielu. Nii elab rahvas kahe võimu ja vaimu vahel tänase Euroopa Liidu idakaares, luues uut päeva nii setudele kui ka Euroopale.

06.08. kl 12.05 ETVs: Tõsielufilm Uus päev luuakse idakaares (Eesti 2008).

06.08. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

07.08. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

08.08. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Leonen Orroak.
Baski algeline maailmamuusika kahe muusiku - lõõtsamängija Kepa Junkera ja albokamängija Ibon Koternoni koostööst syndinud album Leon Bilbao mälestuseks. Saate tegi Leanne Barbo.

08.08. kl 16.40 ETVs: Loonasari Emake Maa, 3/4: Inimkond ja loodus (The Planet, Rootsi 2006).
Sarjas "Emake Maa" räägitakse maakerast kui tervikust, kus yksikud syndmused on omavahel seotud. Inimkond oskab suurepäraselt elutervikuid hävitada, kuid ei oska neid enam parandada. Inimeste keskkonnateadlikkus on vähenenud. Asi on läinud nii kaugele, et me ei peagi ennast enam loona osaks. 15 protsenti kõigist taimedest ja loomadest on hävimisohus.

08.08. kl 19.15 ETVs: Rein Marani loonafilm Ilmalind (Eesti 1990).
Eestis on järvekaur pesitsejana muutunud yliharuldaseks. Vanasti oli aga ta tavaline. Kilomeetrite kaugusele kostev kaunis hõige öös, tema imeline võime ootamatult ja hääletult vetesygavusest ilmuda ja kaduda on rahvamuistendites andnud talle myytilise linnu osa. Nyyd tuli seda kunagi Eestis nii tavalist lindu, metsavööndi rahvaste pyha ilmalindu jäädvustada Karjalas, Äänis-järve ja Laadoga vahelisel alal.

09.08. kl 09.00 ETVs: Osoon: Harilik kärnkonn. Metsis. Kaja ja Aleksei Lotman (ETV 2008).
Metsisemäng on yks uhkemaid kevadisi vaatepilte, kuid kahjuks jääb iga aastaga nende mängukohti vähemaks ja linde kohtab ysna harva.
Harilikke kärnkonni tuleb aastatega aina juurde. Kevadised tiigid kihavad nende pulmamängust, millest jäävad maha pikad mustad pärlikeed.
Matsalu ja Lotmanid on kui teisendsõnad, ei saa rääkida yhest ilma teiseta. Kuidas Kaja ja Aleks Lotman Matsallu sattusid ning mis on selle ajaga loonakaitses muutunud?
Saate tegid Kristo Kiiker, Randel Kreitsberg ja Kristjan Kaljund. Lood sidus kimpu Vladislav Koržets.

09.08. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

09.08. kl 13.35 ETVs: Loonasari Emake Maa, 3/4: Inimkond ja loodus (The Planet, Rootsi 2006).

08.08. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Ölandi saar Rootsis.
Kordus kl 23.05.