[text]
Täna on

17.08. kl 17.00 ETVs: Tõsielusari Terveilm: Kõrbestumine (Eesti 2008).
Sari YRO Aastatuhande arengueesmärkide elluviimisest. Kuigi maailma on viimasel ajal nimetatud yleilmseks kylaks, pole selle "kyla" elanike elutingimused omavahel võrreldavad. Samal ajal, kui rikastes lääneriikides muretsetakse mugavuste piiramise pärast, võitlevad inimesed vaestes Aafrika ja Aasia riikides elus pysimise eest. Rikkad riigid, kelle hulka kuulub ka Eesti, võtsid kohustuse aastaks 2015 vähendada poole võrra maailmas valitsevat nälga, tapvaid haigusi ja teisi elu rängalt mõjutavaid hädasid. Sarja tegijad Kadriann Kibus ja Riho Västrik käisid Aafrikas ning Aasias uurimas, mida tehakse tapvate taudide ja nälja vähendamiseks, kuidas peatada keskkonna allakäik ning mida teha, et hädas olijad tulevikus ise ennast aidata suudaksid. 1. osa - Kõrbestumine. Kui keskkonnaseisundi muutused annavad end Euroopas tunda sagenenud yleujutuste ja kestvate põudadena, siis vaestes riikides, kus king niigi pigistab, toob see kaasa hukutavaid tagajärgi. Sahaaraga piirnevas Aafrikas jätavad inimesed kodusid maha, sest kõrb tungib peale kiirusega mitu kilomeetrit aastas.

18.08. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

20.08. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

21.08. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.

22.08. kl 09.00 ETVs: Osoon (ETV 2008).
Saate tegelane on metsade isand karu, keda teadlaste andmeil peaks meie metsades elama yle 600. Karudega me metsas eriti ei kohtu, aga vaatame siis nende tegemisi televiisorist. Osooni suvine matk viib Vormsile. Vormsi on rohkem kui 93 ruutkilomeetrit kuiva maad keset merd ja saare vanuseks võib lugeda ligikaudu 3000 aastat. Arvatakse, et ajaloolisele rannarootslaste asulale, Vormsile, mis tähendab "madu", andis nime Islandilt pärit viiking Orm. Millisena näevad oma saart tänased noored vormsilased?

22.08. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Ifju Muzsikas - Hunzene.
Hiljuti Sandor Csoori ansambli nime all Eestis käinud ungarlaste album nimega "Hunzene" ehk "Ungmuusika" aastast 2008. Plaati tutvustab Leanne Barbo.

23.08. kl 09.00 ETVs: Osoon (ETV 2008).
Rabahanesid, kes rändavad ja toituvad suurtes parvedes, pesitsusajal aga armastavad omaette olla, võib Eestis kohata kevadel ning sygisel läbirände ajal.
Teadlased väidavad, et kõik inimesed, olenemata keelest, kultuurist ja rassist, on geneetilisel tasandil väga sarnased. Just nende sarnasuste ja erinevuste abil pyyavad teadlased erinevate rahvaste ajaloo ning põlvnemise yksikasjadele jälile jõuda. National Geographicu kuulsa kaubamärgi all toimiv Genographic projekt on maailma kõigi aegade suurim geeniuuring.
Osoon teeb kaasa kajakimatka Hiiumaalt Kõrgelaiule hylgeid vaatama. Hylgeelust räägib Ivar Jüssi.

23.08. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

23.08. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat.
Kordus kl 23.05.

23.08. kl 15.45 ETVs: Piiri pääl: Koiva äärest Harglasse (Eesti 2005).
Yks saatelõik: Lannamõtsa kalmistul räägib keeleteadlane ja folklorist Marju Kõivupuu suridest - ravitsejatest, kelle käest paljud omal ajal abi said ning kelle imetegudest kohalikud siiani legende räägivad. Marjuga läheme ka Hargla Ristipalusse ristipuid vaatama.

23.08. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Troitsa.
Valgevene jazz-folk trio Troitsa esimene endanimeline album aastast 1998. Plaati tutvustab Leanne Barbo.