[text]
Täna on

Võrukeelne ajaleht Uma Leht korraldas sel sygisel jutuvõistluse, millele saadeti rekordarv jutte — 147. Kuuendat aastat korraldatud tõestisyndinud juttude võistluse senine rekord pärineb aastast 2006, kui saadeti sada juttu, kirjutas Maaleht.

“See pakk võrukeelseid elust võetud lugusid on väärt panus võrukeste kultuurilukku,” kinnitab Uma Lehe peatoimetaja Ülle Harju. “Võrukesed, kes on kogu elu võru keelt rääkinud, on hakanud seda ka kirja panema.

Kui veel kymme aastat tagasi kirjutasid võru keeles peamiselt vaid elukutselised kirjainimesed, sis tänavuse jutuvõistluse autorite seas on näiteks keevitaja, giid, õpetaja, omavalitsustöötaja.

Rekord-jutuvõistluse võidujutuks valis žyrii (Olavi Ruitlane, Kauksi ylle, Priit Koha, Valdo Valper, Tiia Allas ja ylle Harju) Rõuge valla Haki kyla mehe Mati Kalkuni loo “Saima”, mis räägib naisest Saimast, kellel on peaaegu igas Eestimaa hobusekoplis hobune, keda naine samuti Saimaks kutsub ja talle leiba-saia viib. Miks — seda saab teada jutust, mis on avaldatud tänases Uma Lehe numbris.

Veel kirjutati võistlusele värvikaid lugusid näiteks verdtarretavast yleelamisest pimesooleoperatsioonil, naljalugusid koolipingist, aga ka kolhoosi- ja isegi esimese Eesti vabariigi ajast. Vanim jutuvõistluse autor on 93aastane, noorim 5. klassi õpilane.

Kokku osales tänavusel jutuvõistlusel 50 võrukest.


Maaleht